Annons

Lasse, 55, fick inte ha danskjävel som reg-plåt: ”Var stötande”

Danskjävel – på en registreringsskylt?
Nej, det får man naturligtvis inte ha. Men det är också en hel del annat, mindre obskyrt, som Transportstyrelsen inte släpper igenom.
Nu har Lasse Nielsen Rydberg, 55, tröttnat. Både på myndigheten – och på det offentliga Sverige.
Östra Göinge • Publicerad 15 september 2023 • Uppdaterad 19 september 2023
Varför måste registreringsskylt vara offentlig handling? Det undrar Lasse Nielsen Rydberg.
Varför måste registreringsskylt vara offentlig handling? Det undrar Lasse Nielsen Rydberg.Foto: Lasse Ottosson

Det börjar egentligen som en önskan att få vara mer anonym. Företagsledaren Lasse Nielsen Rydberg, 55, försöker få Transportstyrelsen att acceptera hans förslag på en personlig registreringsskylt till sin bil och skickar in följande önskemål: I0IOI0I.

Det säger myndigheten nej till, med motiveringen att den är svårläst. Han får även nej på nästa önskemål – I1I2I3I – med samma motivering.

Annons

Då tröttnar han – han skickar in DKJÄVEL.

– Och visst, det här avslaget förstår man ju. De säger att förslaget var stötande, men det hade varit rätt coolt ändå. Det är ju det alla kallar mig för, danskjävel, säger danske Lasse Nielsen Rydberg med ett skratt.

Hans skytteltrafik med ansökningar fortsätter. Även WADAFÅK får avslag (stötande), men efter detta tar hans förslag en mer seriös vändning.

Men med samma avslag från Transportsstyrelsen.

WHYWAIT anses vara stötande och det menas att denna skylt skulle kunna anspela på höga hastigheter, men på vilket sätt förklarar myndigheten inte. Kanske en uppmaning till att köra om? Hur som helst, ett avslag går dessutom inte att överklaga.

– Jag har ett bolag och vi utvecklar bland annat program för att exempelvis reservera tid när man ska boka pass, vilket kapar väntetider. Det här har jag också förklarat i min ansökan.

– Det är fan inte lätt, snarare helt vansinnigt, säger Lasse med en suck.

– Det skulle ju innebära pengar till statskassan, eftersom det kostar 6 200 kronor att ha en personlig skylt. Det verkar nästan som att de inte vill tjäna pengar.

Lasse Nielsen Rydberg.
Lasse Nielsen Rydberg.Foto: Lasse Ottosson

Nästa försök blir troligtvis NO Q, alltså ingen kö, också det kopplat till hans företag och vad de sysslar med.

Lasse har fått höra att med en personlig registreringsskylt blir det svårare att kolla upp var bilägaren bor. Det kan dock tidningen förneka, det är lika lätt som med vanliga skyltar.

Annons

– Men är det inte lite konstigt här i Sverige, att man kan kolla upp folk så lätt? Det är helt sjukt hur enkelt det är att hitta människor. Har du väl registreringsskylten kan du kolla upp var folk bor och vad de tjänar.

– Jag undrar hur detta egentligen står sig med EU-lagar om GDPR och särskilt intressant är detta i tider med terroristhot. Och varför ska jag till exempel kunna kolla vad min granne tjänar? Jag tycker att det är fel.

”Är det inte lite konstigt här i Sverige, att man kan kolla upp folk så lätt? Det är helt sjukt hur enkelt det är att hitta människor. Har du väl registreringsskylten kan du kolla upp var folk bor och vad de tjänar.”
Lasse Nielsen Rydberg

I Sverige anses grundlagen tryckfrihetsförordningen gälla före EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Eftersom Transportstyrelsen är en statlig myndighet innebär det att information i vägtrafikregistret är en allmän handling som kan lämnas ut enligt offentlighetsprincipen.

Alla har, enligt tryckfrihetsförordningen, en grundlagsskyddad rätt att ta del av allmänna handlingar till främjande av ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning. Att offentlighetsprincipen även möjliggör att informationen används för olagliga ändamål anses inte vara skäl nog till att begränsa den möjligheten.

Sverige har samtidigt en långtgående rätt att ta del av allmänna handlingar i jämförelse med många andra länder. I vissa fall kan detta leda till att Sverige kan hamna i konflikt med EU-rätten (artikel 8 i rättighetsstadgan, ”var och en har rätt till skydd av de personuppgifter som rör honom eller henne”) eftersom vi ger ut mer information än vad många andra länder gör.

Fakta

Personlig skylt

Rätten för personlig skylt kostar 6 200 kronor och gäller i tio år. En främre och en bakre skylt ingår i priset. När det har gått tio år får du en förfrågan om du vill förlänga rätten, mot en ny avgift.

Din skylt måste ha minst två och högst sju tecken. Som tecken räknas bokstäver, siffror och mellanrum. Den kombination du väljer kommer att vara centrerad på skylten.

Skylten får inte ha en beteckning som väcker anstöt eller medför olägenhet.

Varje år beviljas omkring 3 000 nya skyltar och totalt finns det fler än 25 000 personliga skyltar i landet.

Källa: Transportstyrelsen.

Här saknas innehåll

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons