Annons

Mycket mer än fotboll på ”nya” Färevallen

SIBBHULT 7,3 miljoner – och många ideella timmar – satsas på att utveckla en inkluderande mötesplats och modernt aktivitetsområde.
Östra Göinge • Publicerad 27 juni 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Planerna för den nya mötesplatsen i Sibbhult är färdiga. Färevallen ska förvandlas till ett aktivitetsområde som förutom fotbollsplaner inklduerar bland annat padel, utegym och boule.
Planerna för den nya mötesplatsen i Sibbhult är färdiga. Färevallen ska förvandlas till ett aktivitetsområde som förutom fotbollsplaner inklduerar bland annat padel, utegym och boule.

Sibbhults IF har länge varit en viktig aktör i samhället.

Redan nu erbjuder klubben mer än fotboll och tar ett stort ansvar i byn. Därför var det naturligt för föreningens eldsjälar att ta nästa steg och utveckla Färevallen till ett fritidsområde med – förutom fotbollsplaner – multiarena, padelbana, boulebanor och utegym.

Annons

På onsdagen presenterades satsningen och Sibbhults ordförande Jonas Thomasson konstaterar:

– Det här är en stor dag för oss. Att som fotbollsförening gå vidare till att bli en mötesplats och fritidsområde är ett stort steg som ställer krav på ideellt arbete. Men vi har många duktiga eldsjälar och känner oss starka.

Thomasson riktar ett stort tack till klubben samverkanspartners och medfinansiärer i projektet – Östra Göinge kommun, Leader Skåne ESS, Sparbanksstiftelsen Glimåkra, Boverket, Riksidrottsförbundet och Svensk Fotboll.

Hur kommer det sig att ni väljer att satsa på ett helhetskoncept istället för enbart en fotbollsarena?

– Framtidens fotbollsklubb behöver erbjuda mer än bara fotboll och vi tar redan ett stort samhällsansvar, så det här kändes naturligt för oss, säger Thomasson och påpekar att klubben genom att bredda sig på det här sättet har haft större möjligheter att få hjälp med finansieringen.

– Vinsten för oss fotbollsmässigt är att vi skapar en konstgräsplan som förbättrar träningsmöjligheterna och även ger oss möjlighet att få in lite pengar på att hyra ut konstgräsplanen, säger Thomasson.

Att klubben får stöd av Leader och kommunen beror också på att detta ska bli något mer än en plats för endast fotboll.

– Vi är med och finansierar den delen som gynnar många målgrupper, det är leadermetodens tanke, säger Kerstin Hallberg, verksamhetsledare för Leader.

– Det här kommer att bli jättebra, det finns ett stort engagemang i föreningen och de lägger ner mycket tid ideellt.

Sofia Nilsson (C), ordförande i omsorgs- och utbildningsutskottet, hyllar Sibbhults IF:s satsning.

Annons

– En aktiv och öppen mötesplats är helt i linje med vad vi inom politiken i kommunen vill göra, säger hon.

Anne Halliday från Sparbanken Göinge är övertygad om att ”nya” Färevallen blir ett lyft för bygden, vilket gynnar alla lokala aktörer.

– Och vi vill att vår bygd ska leva, vi tror på bygden och detta kommer att bli jättebra, säger Halliday.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons