Annons

Stor miljonsatsning på att byta ut tusentals lampor nu i hamn: ”Ökar tryggheten i byarna”

Investeringen av ny gatubelysning har kostat 12,5 miljoner kronor.
Resultatet? Bättre belysning och en miljon billigare – per år.
– Det här är en stor satsning som är positiv ur flera perspektiv, säger Patric Åberg (M).
Östra Göinge • Publicerad 6 februari 2024
Det är belysningsarmaturen på lyktstolparna som har bytts ut. De nya lamporna förbrukar en fjärdedel så mycket energi som de tidigare.
Det är belysningsarmaturen på lyktstolparna som har bytts ut. De nya lamporna förbrukar en fjärdedel så mycket energi som de tidigare.Foto: Mikael Persson

Våren 2023 påbörjade Östra Göinge kommun arbetet med att byta ut all gatubelysning till smarta och energisnåla Led-armaturer. I slutet av 2023 var alla, totalt 3 800, ljuspunkter med högtrycksnatrium utbytta till de nya lamporna, berättar kommunen på sin hemsida.

De nya lamporna med en medeleffekt på 16 Watt förbrukar nästan en fjärdedel av de gamla lamporna på 60 Watt, vilket innebär en besparing på 680 000 kWh per år.

Annons

– Det här är en stor satsning som är positiv ur flera perspektiv. En bättre belysning ökar tryggheten i byarna, samtidigt som det på sikt sänker kommunens kostnader, säger kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) i en kommentar på hemsidan.

”Det här är en stor satsning som är positiv ur flera perspektiv. En bättre belysning ökar tryggheten i byarna, samtidigt som det på sikt sänker kommunens kostnader.”
Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge
Ny och bättre belysning ökar tryggheten och sänker kostnaden på sikt, menar Patric Åberg (M).
Ny och bättre belysning ökar tryggheten och sänker kostnaden på sikt, menar Patric Åberg (M).Foto: Mikael Persson

– Enligt våra beräkningar sparar vi ungefär 1,1 miljoner kronor per år. Då räknar vi på 2024 års elpriser, men det kan ju variera, säger kommunens mark- och exploateringschef Henrik Arvidsson och berättar för tidningen att hela ”kalaset” med ett byta ut lamporna kostat ungefär 12,5 miljoner kronor.

Han fortsätter:

– Det finns i dag kvar ungefär 100 stycken centrumarmaturer med metallhalogen, men de flesta av dessa kommer att konverteras eller bytas ut under 2024.

16 Watt låter relativt mycket för att vara Led? Är det bara för att komma upp i lumen, alltså ljusstyrka?

– Ja, man ska komma ihåg att detta inte är lampor som du kanske har i hemmet. Dessa sitter högt upp och ska lysa upp en stor yta, flera meter bort, för att bidra till trygghet. Sedan får vi se vad framtiden för med sig och hur marknaden utvecklas när det gäller belysning, säger Arvidsson.

Henrik Arvidsson, mark- och exploateringschef, Östra Göinge kommun.
Henrik Arvidsson, mark- och exploateringschef, Östra Göinge kommun.Foto: Mikael Persson
Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons