Annons

Åberg på ny guldjakt i Linköping

Sport • Publicerad 21 augusti 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Björn Johnsson och Anders Åberg kör för guld i Linköping.
Björn Johnsson och Anders Åberg kör för guld i Linköping.

I bästa fall hade Hässleholms Motorklubbs succéekipage kunnat köra hem SM-guldet i Kolsva. Men nu får Anders Åberg (till höger på bilden) och co-drivern Björn Johnsson ge sig till tåls i ytterligare tre veckor. Då avgörs den sjätte och sista deltävlingen East Sweden Rally.

– Vi behöver elva poäng till. Vi har suttit och räknat på det på hemvägen och kommit fram till att vi behöver vara fyra eller bättre om Johnny Andersson vinner och tar full powerstage-poäng. Eller så måste vi vara femma och ta minst en powerstage-poäng, säger Anders Åberg.

Annons

HLMK-duon svarade för ännu en kanoninsats i sin vassa Peugeot 208 R2 men släppte nio sekunder till Hedemoras Johnny Andersson på första etappen.

– Vi började väldigt bra i förhållande till vad jag hade förväntat mig. Vi hade bytt till mjukare däck och jag blev överraskad över hur lättkörd bilen var.

Inför lördagens etapp hade det regnat.

– Jag har inte kört bilen i regn tidigare så jag var lite passiv och där tappade vi lite till.

Under de sista sträckorna hittade Åberg mer och mer rätt. Han satte press på Jonas Bodin och knappade in på märkeskamraten Johnny Andersson.

På näst sista sträckan hade Åberg och Andersson exakt samma tid.

– Han hade nio sekunder till godo inför sista och då sa jag till Björn att det inte var lönt att försöka ta in dem på sju kilometer.

Men hälften lyckades Åberg/Johnsson plocka in och kom i mål som tvåa i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen, 4,5 sekunder bakom Johnny Andersson/Christer Carlsson.

– En bra avslutning, fastslår Åberg som var näst snabbast av R2-bilarna på sista sträckan.

En fin fjäder i hatten i konkurrens med de fartglada ungtupparna i JSM.

Annons

Jonas Bodin bröt och Mikael Jirvelius/Ida Lidebjer Granberg kom in som trea.

Totalsegern togs av Ludvikas Tobias Johansson med Bo Holmstrand som kartläsare i Mitsubishin.

Nu börjar uppladdningen inför East Sweden Rally – och förhoppningsvis ett SM-guld.

– Det är en rejäl tävling på över tolv mil SS. Jag är inte orolig fartmässigt men kommer att tänka mycket på vad jag ska byta eller renovera. Det är en fin balansgång, för samtidigt vill man inte byta sånt som fungerar.

Men den 9 september ska väl Björn egentligen på bröllop?

– Björn sa till sin bror direkt när SM-programmet blev klart att den sista deltävlingen går då, så de fick faktiskt chansen att byta datum men det ville de inte. Björn ska vara med på tävlingen och får komma senare till bröllopet. Vi känner ju bägge två att detta är ett tillfälle som aldrig kommer igen.

Åberg räknar med att det kommer att vara extra pirrigt att stå på startlinjen i Linköping.

– Det blir det. Men jag har faktiskt inte gjort några misstag än så länge. Kan vi fortsätta på den inslagna vägen så ska det nog gå bra.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons