Andrew höjde temperaturen

Sport Efter en förlust och en oavgjord match tog IFK Hässleholm försäsongens första seger. Det blev 2–1 hemma mot Halmia.
Sport • Publicerad 16 februari 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Mike Andrew. Foto: Lennart Månsson/Arkiv
Mike Andrew. Foto: Lennart Månsson/Arkiv

Mot Halmia testade Jonas Jönsson en 3-4-3-uppställning som gav ett mer kompakt intryck än 3–5–2 som använts i de två tidigare matcherna.

Defensivt såg det bra ut under större delen av matchen där gästerna bara skapade ett par ströchanser. Offensivt behöver de gulsvarta mer tid att hitta rätt. Något etablerat anfallsspel blev det inte mot ett defensivt starkt Halmstadslag. Det fanns omställningslägen men felbeslut varvades med lite för enkla missar.

IFK hamnade i 0–1-underläge strax före pausen. Men så kom Mike Andrew in – och visade direkt sin kapacitet. Han spelade fram till Mohammed Hamdan som dunkade in 1–1 och satte sedan segermålet helt på egen hand.

Skönt att få med sig ett resultat?

– Ja, och första vändningen som det här laget står för på ett och ett halvt–två år. Det har vi pratat om i veckan; vi kan inte ge upp, lägga oss ner och dö och tro att världen har gått under när vi släpper in ett mål. Skönt att vi får med oss det redan nu. Vi kan ju inte åka till Kalmar eller Jönköping och få 1–0 emot oss i sjunde minuten och så är det slut – så vändningen var viktig. Och skönt att få ett resultat för då får vi en tro på att det vi gör är bra, säger Jonas Jönsson.

Matchen mot Halmia (som slutade tvåa i den västra tvåan 2018) hade mer division två-struktur än de båda tidigare.

– Absolut. Defensivt fick vi till det ganska bra. Offensivt är vi fortfarande långt ifrån där vi ska vara – men klart bättre struktur.

Vad plockar du med dig?

– Att vi lyckas justera det taktiskt när vi kommer snett i början. Och att vi sen jobbar oss igenom hela matchen, vi har gott om speltid på alla. Vi får igång Abelto Ikose, Mike Andrew, Patrick Osiako. Vi låter en junior göra A-lagsdebut igen. Det är mycket sådana saker som är positiva.

Det var 16-årige Anton Ornstein som svarade för A-lagsdebuten i slutet av matchen.

Med Mike Andrew på banan fick IFK både tyngd och spets, även om han är långt ifrån toppformen.

– Man ser ju att vi har offensiva kvaliteter att göra bra saker. Vårt 1–1-mål kommer i en period när vi har det riktigt jobbigt. Det är skönt att ha de alternativen, det är rätt så fina spelare vi sätter in i andra halvlek.

Är 3-4–3 något du vill bygga vidare på?

– Vi kände att vi får bättre effekt med Mohammed Hamdan och Lucas Johnsson lite från kanterna. Vi får ännu bättre skydd centralt. Defensivt funkade det bättre så här, offensivt jobbar vi vidare men jag tror att vi kan få det bästa av två världar med detta.

IFK kom till spel utan mittbacken Simon Henningsson som vilades.

Fakta:

IFK Hässleholm: Alexander Nilsson – Egzon Ademi, Isak Olsson, Isak Orajärvi – Philip Bengtsson, Mattias Jönsson (45), Abelto Ikose (45), Mustafa Owaid (85) – Lucas Johnsson (65), Niazi Smail (45), Mohammed Hamdan (65).

Ersättare: Mike Andrew (45), Patrick Osiako (45), Carl ”James” Mujaguzi (45), Nikola Zivanovic (65), Theo Ekström (65), Anton Ornstein (85), Carl Lundahl Persson (mv).

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.