Annons

Asllani rasar: "Förstår inte vad problemet är"

Kosovare Asllani höll inte igen efter 3–2-förlusten mot Spanien.
34-åringen gick till attack mot Fifa, Uefa och skickade även en känga till Svenska fotbollförbundet.
– Jag orkar inte, måste vi strejka för att det ska ske en förändring?
FOTBOLL • Publicerad 22 september 2023
Kosovare Asllani.
Kosovare Asllani.Foto: Adam Ihse/TT

Det var en frustrerad Kosovare Asllani som mötte pressen efter Blågults förlust hemma i Göteborg mot Spanien i Nations League-premiären.

Den offensiva kreatören menar att det är fortfarande ojämställt i damfotboll. Bland annat nämner hon att VAR inte används i Nations League, att herrarna har fler lag i OS och att det råder brist på högt uppsatta kvinnor i Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, och Internationella fotbollsförbundet, Fifa.

Annons

– Det är den verkligheten vi lever i. Kan inte folk fatta egna beslut? Jag orkar inte. Krävs det att vi strejkar för att det ska ske en förändring? Det finns inga kloka människor högre upp som tar besluten.

"En normal duell"

– Det är ojämställt och man blir frustrerad. Man har varit uppgiven hela karriären och tvungen att ta fajten. Jag förstår inte vad problemet är. Det gäller allt, VAR, antal OS-lag, antal kameror som används till VAR. Det är så många olika delar.

Upprinnelsen till Asllanis utbrott var straffsituationen som avgjorde fredagens match. I den 95:e minuten drog Amanda Ilestedt på sig en straff som gjorde att Spanien kunde avgöra.

Pikar svenska förbundet

– Det var en normal duell. Det är ett felbeslut av domaren. Det var många felbeslut under matchen och det är frustrerande. Ska man ta sådana här avgörande beslut så ska man vara 100 procent säker. Med VAR hade det inte blivit straff, säger Asllani.

34-åringen säger att hon gärna hade velat "rensa" i Fifa och Uefa och att hon vill se fler kvinnor ta plats i de beslutsfattande positionerna.

– Kolla hur många kvinnor som sitter där. Det är inte många. Det måste ske en förändring. Måste alla landslag strejka för att få igenom en förändring? Vi gör allt i vår makt. Vi pratar om svåra frågor och sällan pratar vi om fotboll eller vår prestation. Vi måste få in fler kvinnor. Vi pratar om Spanien, men hur många har vi? Hur många kvinnor finns det i SvFF?

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons