Annons

Bekräftat: VM-guldlaget bojkottar Sverigematchen

Inga av Spaniens bästa fotbollsspelare har för avsikt att komma till spel i nästa veckas Nations League-premiär mot Sverige på Gamla Ullevi.
Det bekräftar 39 spelare, och alla utom två från Spaniens VM-guldtrupp, i ett gemensamt uttalande.
Fotboll • Publicerad 15 september 2023
Alexia Putellas, Jennifer Hermoso och Irene Paredes, liksom resten av den spanska VM-guldtruppen, fortsätter att bojkotta spel i landslaget. Därmed blir det ett stukat spanskt lag som kommer till Göteborg för Nations League-matchen mot Sverige nästa vecka. Arkivbild.
Alexia Putellas, Jennifer Hermoso och Irene Paredes, liksom resten av den spanska VM-guldtruppen, fortsätter att bojkotta spel i landslaget. Därmed blir det ett stukat spanskt lag som kommer till Göteborg för Nations League-matchen mot Sverige nästa vecka. Arkivbild.Foto: Abbie Parr/AP/TT

Klockan 16 på fredagen skulle den spanska Nations League-truppen ha presenterats. Uttagningen har nu skjutits upp på obestämd tid, uppger Spaniens fotbollsförbund (RFEF) på X, tidigare Twitter.

Gissningsvis vill förbundet göra ett sista försök att övertyga sina bästa spelare att häva den pågående bojkotten.

Annons

Men trots att både förbundskaptenen Jorge Vilda och ordföranden i Spaniens fotbollsförbund Luis Rubiales tvingats bort sedan sommarens VM är det inte tillräckligt, skriver 39 av Spaniens främsta spelare i ett gemensamt uttalande, som Barcelonastjärnan Alexia Putellas publicerade på X vid 15.30-tiden på fredagen.

Strukturproblemen kvarstår inom förbundet och därför fortsätter bojkotten, är kontentan av beslutet.

"Vi är övertygade om att det krävs omfattande förändringar inom RFEF:s ledning och specifikt inom området damfotboll", skriver de bland annat.

Kräver djupare förändringar

Endast två spelare från den spanska VM-guldtruppen, Real Madrid-duon Claudia Zornoza och Athenea del Castillo, har låtit bli att skriva under uttalandet. Zornoza meddelade dock på fredagen att hon redan inför mästerskapet bestämt sig för att avsluta sin landslagskarriär.

I uttalandet kräver spelarna ett fullständigt omtag i den långsiktiga planen för spansk damfotboll liksom en översyn av ordförandens och generalsekretariatets roll i förbundet. Även sättet som kommunikations- och marknadsföringsarbetet kring damfotbollen fungerar måste göras om, skriver de.

"I dag, vilket vi har förmedlat till RFEF, räcker inte de förändringar som har skett för att spelarna ska känna sig trygga i att de befinner sig på en plats där kvinnor respekteras, där det finns ett engagemang för damfotboll och där vi (spelare) kan prestera på max", står det vidare.

Missnöjet med förbundet är inget nytt, det har bubblat länge men eskalerade förra hösten när 15 högprofilerade spelare gick ut i gemensam bojkott om inte förbundet genomförde förändringar. Till sommarens VM hade endast tre av dem återvänt till landslaget, och var med och tog ett historiskt guld efter finalseger mot England.

Men när förbundsordföranden Luis Rubiales under prisceremonin kysste spelaren Jennifer Hermoso på munnen utan hennes medgivande, blev det droppen även för spelarna som fortfarande var en del av landslaget.

OS-plats på spel

Över 80 spelare, bland annat hela den spanska VM-truppen, gick efter mästerskapet ut och bojkottade landslaget så länge Rubiales är kvar. Men trots att han nyligen meddelade att han lämnar sin post räcker det alltså inte för att spelarna ska återvända.

Nu är det oklart vad det blir för spanskt lag, om något alls, som kommer till spel i Nations League-matcherna borta mot Sverige nästa fredag och hemma mot Schweiz fyra dagar senare.

Annons

Endast gruppvinnaren, Italien är det fjärde laget i gruppen, går vidare till semifinal. För att nå OS nästa sommar – endast två europeiska platser finns tillgängliga – gäller det därför att ta förstaplatsen för att alls ha chansen att kvala in.

Fakta: OS-kvalet

Det finns tolv platser i damernas fotbollsturnering i Paris-OS nästa år. Eftersom Frankrike är värdnation återstår bara två europeiska platser, som fördelas genom Nations League-spelet.

Sverige spelar i samma grupp som Spanien, Italien och Schweiz. Gruppsegraren går vidare till semifinal.

De två finalisterna säkrar en biljett till Paris nästa år. Om Frankrike går till final räcker även en tredjeplats. Nations League avslutas i februari 2024.

Utöver Frankrike är sedan tidigare USA, Brasilien och Colombia klara för OS-turneringen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons