Annons

Drivaxelhaveri förstörde dagen för Stoffe Nilsson

Sport Efter de två första delsträckorna talade det mesta för att Stoffe Nilsson, Hässleholms MK, skulle upprepa fjorårssegern i Simrishamnsmixen. Ett drivaxelhaveri på sträcka fyra tvingade dock Stoffe att bryta och vann gjorde istället Skillingaryds Markus Theorin.
Sport • Publicerad 11 april 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var årets första riktigt stora grusrally, med sex specialsträckor på totalt fyra mil, i Sverige som avgjordes på de österlenska vägarna. I vanligt ordning arrangerade Simrishamns MK, vars rally utgjorde premiärdeltävling i såväl DM som Sydsvenska Rallycupen.

170 ekipage kom till start och 30 av dem tvingades av en eller annan anledning bryta före målgången. Den Subaru Impreza-rattande förhandsfavoriten Stoffe Nilsson var en av dem.

Annons

Inledningsvis gick det som på räls för Stoffe och hans kartläsare Esmeralda Gyllenswärd. Hässleholms MK-ekipaget var snabbast på såväl den första som andra sträckan, men på den tredje sträckan small det till i bilen och drivaxeln havererade.

– Det var tidigt på sträckan och tyvärr var det den längsta sträckan, men jag körde vidare och tappade trots allt inte mer än ett par sekunder. Men bilen blev kantig och konstig att köra, förklarar Stoffe som ändå kunde ta sig till service efter tredje sträckan och byta axel med förhoppning om att kunna tävla vidare.

När de var på väg till start på fjärde sträckan kändes bilen inte bra, och strax innan start beslutade han sig för att bryta rallyt.

– Jag kände att det var kraftiga vibrationer i bilen och ville inte ta några risker med att det kunde va något mer, det vet man ju aldrig. Jag har viktiga tävlingar framför mig så det är bättre att fixa till det som behövs nu, säger Stoffe som ändå kände sig nöjd med det han hann att köra.

– Visst är man lite ringrostig och så, det är ju trots allt ett tag sedan man körde och jag har inte testkört något. Så visst hade det varit skönt att få de här milen, men så är vår sport.

Med Stoffe Nilsson bort ur tävlingen kunde Markus Theorin triumfera.

– Fantastiskt roligt med en seger i första grustävlingen, synd dock att Stoffe fick bryta så att kampen kom av sig, säger Markus Theorin.

I samma klass blev Hässleholms MK:s Ingvar Andersson trea, dryga minyten bakom segrande Markus Theorin.

Andra lokala förare som placerade sig högt upp i resultatlistan var Martin Tallberg, Hässleholms MK, som blev tvåa i R3 division 3. Tredjeplaceringar kneps av Kim Nilsson, Osby, i A-förare R1b grupp N <1600 och av Hampus Larsson, Kristianstads MK, i B-förare R1a grupp N <1400.

bild 1/4
Daniel Wall blev totaltvåa.
Smålänningen Markus Theorin körde snabbast av alla på de österlenska vägarna i årets första riktigt stora grusrally, Simrishamnsmixen. Foto: Thomas Persson
Förhandsfavoriten Stoffe Nilsson, här på den tredje sträckan, tvingades bryta Simrishamns-mixen efter drivaxelproblem. Foto: Thomas Persson
SMK Hörbys Joacim Kristiansson vann division 1-klassen och slutade fyra totalt. Foto: Larssonrally/Pia Nilsson
Daniel Wall blev totaltvåa.
Smålänningen Markus Theorin körde snabbast av alla på de österlenska vägarna i årets första riktigt stora grusrally, Simrishamnsmixen. Foto: Thomas Persson
Jonny Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons