Annons

Edin rörd av hyllningen: ”Väldigt hedrande”

Störste genom alla tider.
David Murdochs hyllning till Niklas Edin går rakt in i hjärtat.
Curling • Publicerad 21 februari 2022
Curlingspelarna i lag Edin. Från vänster: Daniel Magnusson, Oskar Eriksson, Niklas Edin, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren poserar med sina guldmedaljer under en pressträff med OS-medaljörer vid hemkomsten till Arlanda och Sverige.
Curlingspelarna i lag Edin. Från vänster: Daniel Magnusson, Oskar Eriksson, Niklas Edin, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren poserar med sina guldmedaljer under en pressträff med OS-medaljörer vid hemkomsten till Arlanda och Sverige.Foto: Anders Wiklund/TT

Fjärde plats i Vancouver 2010, brons i Sotji 2014, silver i Pyeongchang 2018 och – till slut – guld i Peking 2022.

Niklas Edin fick sitt OS-guld till slut och på måndagen välkomnades han, tillsammans med lag Edin och lag Hasselborg, av vänner, nära och kära och den svenska curlingfamiljen på Arlanda.

Annons

– Superkul att få komma hem till det här, vi är lite trötta och slitna sedan resan men när man kommer hit blir man påmind igen om det fantastiska vi gjort. Vi har satsat på det här så länge nu under så många OS-perioder, att vi nu få kröna det med ett OS-guld, i bästa formen vi någonsin varit i, det är otroligt häftigt.

– Jag tror det kommer ta ett tag innan man landar helt. Men en otrolig lättnad och det känns lite overkligt fortfarande, säger Edin.

OS-guldet bärgades efter en rysare mot Storbritannien och matchen kallades den bästa mästerskapsmatchen som curlingen har sett.

"Hedrande"

David Murdoch, OS-silvermedaljör från Sotji och numera förbundskapten för britterna, valde även att lyfta fram Edin.

Inte så lite heller.

Murdoch menade på att Edin är den störste genom alla tider.

– För mig är han det. Han har fem VM-guld och har vunnit guld, silver och brons i OS, sade Murdoch enligt DN.

Stora ord, menar Edin själv.

– Det var väldigt hedrande, han är själv en av de absolut största i curlingsporten genom tiderna och en väldigt bra kompis till mig. Vi har tampats i många år. Han kanske är tvingad att säga så (skratt), säger Edin.

TT: Vad tänker du när du hör sådana stora ord?

Annons

– Att han tycker att vi är ett av de bästa lagen genom tiderna… det betyder hur mycket som helst, man blir väldigt rörd av att höra sådant naturligtvis. Vi känner oss så stolta över det här guldet.

"Ta lite ledig tid"

TT: Vad väntar nu?

– Svårt att säga, det är ett VM kvar och vi har vunnit tre raka VM-guld, det fortsätter vara en streak som det också kan bli något väldigt historiskt av om vi kan vinna ett fjärde till exempel.

Först väntar dock några veckor av vila för laget, och så småningom stora beslut.

– Efter säsongen får vi ta en rejäl tankeställare gällande vad vi vill göra de kommande fyra åren.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons