Annons

OS avslutat – elden släckt i Peking

Nu är det över.
Efter drygt två veckor av tävlingar, kontroverser och svenskt guldrekord avslutades OS i Peking.
Olympiskt • Publicerad 20 februari 2022
Den olympiska elden släcktes i Peking.
Den olympiska elden släcktes i Peking.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT
Thomas Bach vinkar till publiken under avslutningen.
Thomas Bach vinkar till publiken under avslutningen.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

OS-avslutningar är som traditionen bjuder en mer uppsluppen och mindre stel historia än den ståtliga invigningen.

Skidskytten Elvira Öberg bar den svenska fanan och fastän många svenska aktiva återvänt hem syntes skidskyttar och curlingspelare – med medaljer om halsen – i myllret på OS-arenan Fågelboet.

Annons

OS i Kina var otroligt omstritt på förhand på grund av Kinas olika människorättsbrott och de hårda pandemirestriktionerna för aktiva på plats har gjort att spelen i Peking inte liknande några andra.

Bachs hyllning

Men spelen blev av, trots omikron och kraven på politisk bojkott. Det registrerades också ytterst få covidfall bland de tusentals på plats som rest till Kina.

IOK:s ordförande Thomas Bach valde att hylla det kinesiska folket och arrangörerna i sitt avskedstal på OS-arenan Fågelboet

– Det har varit en oförglömlig upplevelse, sade Bach.

Det var en av president Xi Jinpings målsättningar med att arrangera OS att göra Kina till en vintersportnation. 300 miljoner människor skulle börja med vintersport, var tanken.

Vaccinappell

Kina tog 15 medaljer i OS, varav nio guld och kom trea i medaljligan bakom Norge och Tyskland, men före USA och Sverige.

– Vi välkomnar Kina som en vintersportnation, sade Bach till publikens jubel medan tv-kamerorna zoomade in en applåderande Xi Jinping på läktaren.

I sitt tal passade på Bach också på att ta upp pandemin.

Det enda sättet att lösa pandemin är att använda de olympiska värdeorden – snabbare, högre, starkare, tillsammans, enligt Bach, i en för dessa sammanhang ovanlig politisk markering.

– Vi uppmanar världens länder: ge alla i världen tillgång till vaccin!

Annons

Huvudnumret var annars som vanligt överlämnandet av den olympiska fanan till nästa värdort Milano-Cortina d'Ampezzo som arrangerar vinterspelen 2026.

Därefter släcktes den olympiska elden som en symbol för att spelen var slut.

För Sverige blev spelen i Kina det mest lyckade vinter-OS som arrangerats. Sverige tog både flest guld, åtta stycken, och mest antal medaljer överhuvudtaget, 18.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons