Annons

Fler mixedgrenar ger nya svenska OS-hopp

Den olympiska rörelsen vill bli mer jämställd och antalet mixedgrenar ökar.
Det tackar Sverige för.
Almida de Val och Oskar Eriksson är medaljhopp i curling.
Olympiskt • Publicerad 28 januari 2022
Oskar Eriksson och Almida de Val tog VM-brons i Aberdeen i maj. Arkivbild.
Oskar Eriksson och Almida de Val tog VM-brons i Aberdeen i maj. Arkivbild.Foto: Celine Stucki/AP/TT

I sommar-OS i Tokyo dubblades antalet mixade grenar – från nio till 18 – och utvecklingen fortsätter i Peking i februari.

Fyra mixade grenar, snowboardcross, freestyle, backhoppning och short track, där män och kvinnor tävlar tillsammans, debuterar på OS-programmet i vinterspelen och gör det till totalt nio.

Annons

Fler mixedtävlingar är en uttalad ambition som enligt IOK ska öka jämställdheten i spelen, och därigenom öka antalet tävlande kvinnor.

Mixedcurling blev en OS-gren i Pyeongchang 2018. Då saknade Sverige ett lag – men i Peking jagar Almida de Val jagar Oskar Eriksson OS-guld.

Bra ambition

– Det är en bra ambition att få det mer jämställt, och att öka tittarintresset för att kolla på mixad sport. Det blir ny dimension på spelet och nya spelformer, fler grenar, tycker Almida de Val.

– Jag hoppas fler idrotter kan ta efter. Sedan är kanske en del sporter svårare att få till med mixed, men för många funkar det att köra på det, fyller Oskar Eriksson i.

– Det har växt mycket de senaste åren, säger Eriksson som även spelar i det svenska herrlaget Lag Edin och har ett OS-silver från 2018 och ett OS-brons från 2014 (som reserv) på meritlistan.

Dubbla medaljchanser lockar honom.

– När det finns OS-medaljer på spel är det många lagspelare som vill göra båda, säger Almida de Val, som dock inte är en del av damlaget Hasselborg under OS.

"Mer offensivt"

När Sverige gör debut i OS-grenen blir Oskar Eriksson och Almida de Val, som tog VM-brons förra året, först ut med match mot Storbritannien redan den 2 februari.

Och det lär gå undan. Den mixade grenen skiljer sig nämligen från den traditionella curlingen. Oskar Eriksson liknar det vid “speedcurling”.

– Det är lite snabbare, generellt blir det mer offensivt – det är den stora skillnaden, säger han och får medhåll av sin lagkamrat.

Annons

– Det kan vara lite skillnad på hårdare utslag, herrarna brukar ha hårdare farter och lite mer precision. Sedan har de en också en liten fördel på sopningen. För mig blir det lite annorlunda, det är mer krut i stenarna, säger Almida de Val och fortsätter:

– Det är kul med lite variation också, att spela dam ibland och sedan lite mixed dubbel.

Fakta: Tre mixedtävlingar i Peking med svenska medaljchanser

+ Curling, mixeddubbel

Kom med på OS-programmet: 2018.

Då avgörs det: 2–8 februari.

Så går det till: Mixed dubbel spelas med två spelare i varje lag. Båda lagen har sex stenar, varav en för varje lag är förplacerad i starten av varje omgång.

De två positionerna för de två spelarna är att antingen spela sten ett och fem, eller de tre stenarna i mitten. Spelarna får byta positioner mellan omgångarna, och båda får sopa.

Svenska deltagare: Oskar Eriksson och Almida de Val, som tog VM-brons förra året. Tävlingsformen gjorde OS-debut 2018, men det är första gången Sverige är med.

+Alpint, lagtävling

Kom med på OS-programmet: 2018.

Då avgörs det: 19 februari

Så går det till: Varje lag består av två damer och två herrar som tävlar i parallellslalom. Lagtävlingen avgörs med direktutslagning.

Svenska deltagare: Anna Swenn Larsson, Kristoffer Jakobsen och Mattias Rönngren är givna.

Tidigare resultat: I Pyeongchang 2018 åkte Sverige ut i kvartsfinal mot Österrike. Sedan dess har OS-guldmedaljörerna Frida Hansdotter och André Myhrer slutat. Förra året tog dock Sverige VM-silver, och Sverige tog fyra raka VM-medaljer i 2011–2017.

+ Skidskytte, mixedstafett

Kom med på OS-programmet: 2014.

Då avgörs det: 5 februari

Så går det till: Två damer och två herrar bildar ett stafettlag. Damerna kör 6 kilometer, herrarna 7,5.

Svenska deltagare: Laget blir sannolikt Hanna Öberg, Elvira Öberg, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson. Tre av fyra åkare – Linn Persson körde i stället för Elvira Öberg – tog VM-brons förra säsongen. I OS 2018 kom Sverige elva.

Fakta: Tre mixedtävlingar i Peking med svenska medaljchanser

Mixedcurling blev en OS-gren i Pyeongchang 2018. Då saknade Sverige ett lag. I årets vinterspel spelar Almida de Val och Oskar Eriksson.

Almida de Val är född i Angered 1997. Hon spelar till vardags i lag Isabella Wranå. Hon tog ett JVM-guld med Lag Wranå 20187 samt guld i vinteruniversaden i ryska Krasnojarsk 2019.

Klubb: Sundbybergs CK

Oskar Eriksson är född 1991 i Karlstad. Han spelar trea i det svenska herrlaget Lag Edin och har ett OS-silver från 2018 och ett OS-brons från 2014 (som reserv) på meritlistan.

Klubb: Karlstad CK

Coach: Sebastian Kraupp.

Förbundskapten: Alison Kreviazuk

Källa: SOK och Svenska Curlingförbundet

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons