Annons

Frida Westman skrev svensk backhoppningshistoria

Svenska Frida Westman har visat att hon hör hemma i världscupen i backhoppning – redan under sina två första tävlingshelger.
20-åringen blev 13:e i Lillehammer efter att ha kvalat in med ett superhopp under fredagen.
Det är den bästa placeringen en svensk damhoppare någonsin tagit.
Alpint • Publicerad 5 december 2021
Svenska Frida Westman under världscuptävlingarna i backhoppning i Lillehammer.
Svenska Frida Westman under världscuptävlingarna i backhoppning i Lillehammer.Foto: Geir Olsen/NTB/TT

Frida Westman har inlett sin debutsäsong i världscupen i backhoppning starkt. Förra helgen i ryska Nizny Tagil blev hon 18:e – vilket redan då var den bästa placeringen en svensk damhoppare någonsin fått med sig.

Ett resultat som hon toppade i helgens världscuptävlingar i Lillehammer. I kvalhoppningen i fredags visade hon kanonform och blev åttonde bland världseliten – och i lördagens backhoppning i normalbacke blev hon 13:e totalt efter ha blivit 14:e och 15:e i de två hoppen. I söndagens tävling i stor backe fick hon dock nöja sig med en 26:e plats.

Annons

"Jag tror nästan inte att det är sant! Nog för att Frida har tagit stora steg den senaste tiden och att hon definitivt har potential att slå in sig i världseliten. Men att hon skulle lyckas med det redan under debutsäsongen i världscupen och under sin endast tredje tävling är makalöst bra", sade Andreas Arén, sportsligt ansvarig för backhoppning på Svenska skidförbundet, i ett pressmeddelande redan efter kvalhoppet i fredags.

Westman ligger efter sina två första tävlingshelger på en 17:e plats i totalen i världscupen.

Även andra svenskar har fått fina resultat i världscupsammanhang i helgen. I tävlingarna i big air i Steamboat, USA, tog sig de svenska freeski-åkarna Oliwer Magnusson och Henrik Harlaut till final i lördags. De slutade på en fjärde- respektive åttondeplats.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons