Guldsmällen: Elfsborg chockades på hemmaplan

När söndagen började hade Elfsborg den allsvenska serieledningen.
Nu är den borta efter förlust med 0–3 hemma mot Kalmar.
Samtidigt vann toppkonkurrenten Häcken efter stor dramatik med 3–2 över Halmstad.
Fotboll • Publicerad 17 september 2023
Kalmar chockade Elfsborg.
Kalmar chockade Elfsborg.Foto: Adam Ihse/TT

Malmös 3–1-seger borta mot Hammarby tidigare under dagen hade satt press på Elfsborg.

Boråsarna behövde vinna hemma mot Kalmar för att ta tillbaka serieledningen.

Det gjorde man inte. Elfsborg var inte ens nära.

Efter 23 minuter satte Nahom Girmai 1–0 till bortalaget. Fyra minuter senare hade mittbacken Lars Sætra dubblat ledningen på hörna.

Och när Buhari Ibrahim satte bollen i eget nät hade Elfsborg ett tremålsunderläge att försöka vända. Då hade man spelat i en halvtimme på Borås arena.

Rasade i halvtid

– Superhalvlek av Kalmar, vi ger dem 45 minuter och tre mål. Inget av målen ska överhuvudtaget vara i närheten att bli en målchans, sade hemmalagets kapten Johan Larsson i halvtid till Discovery+.

Han fortsatte:

– Vi är jättetama framåt. Efter första tio slutar vi springa och vinna andrabollar.

Men någon vidare kvalitetshöjning kom aldrig efter paus. Målen och forceringen uteblev och Elfsborg halkar nu efter i den allsvenska guldstriden. Malmö toppar tabellen med en poängs marginal.

Häcken vände sent

Regerande mästarlaget Häcken bjöd på underhållning i hemmamatchen på Bravida mot Halmstad. Mikkel Rygaard satte planenligt 1–0 efter en kvart.

Men strax efter paus bjöd HBK på dubbla smällar när Jake Cooper Love kvitterade och Kazper Karlsson gav bortalaget ledningen.

Momodou Sonko tände hemmalagets hopp med sitt kvitteringsmål i den 79:e minuten.

Och på stopptid fullbordades vändningen när Even Hovland satte 3–2 och gav Häcken segern.

Häcken är fortsatt tabelltrea, två poäng bakom Malmö. Sju omgångar återstår.