Annons

Han tog egen väg till segern

Sport • Publicerad 10 maj 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

– Ett litet mindre startfält än vanligt men så har det sett ut på flera håll under våren, sa en nöjd Sam Claëson om tävlingen som fick en dramatisk avslutning då Jimmy Gudmundson och Bengt Svensson tog målflaggan i princip jämsides, dörr till dörr med varandra.

Det kom bara tio damer till start och i kvalheaten stod Sofie Fors Ljungby MK i en klass för sig med tre raka heatvinster. Hon inledde också finalen bäst och jagades främst av hemmaåkaren Nellie Englund. Nellie i sin rosa Saab hade bitvis lite häng på Sofie men till slut blev det en klar vinst för Sofie som är en van vinnare i Hästveda.

Annons

Sebastian Dahl var klart snabbast bland de tio juniorerna i kvalomgångarna och tog tre raka heatvinster, den enda som vann mer än ett heat i kvalet.

Även i finalen handlade det mest om Sebastian som kunde ratta hem en ny vinst, en syn som har varit vanlig under säsongen att Sebastian Dahl får kliva högst upp på en prispall.

– Det gick bra under hela dagen. Inga problem alls, berättade Sebastian som har en klar målsättning med årets folkracesäsong.

– Det är att försöka vinna den södra cupen i år. Så här långt har det gått bra under våren.

Som vanligt var det dock gott om seniorer på startlinjen. Efter de tre kvalomgångarna fanns det inte mindre än tre stycken fullpoängare. Det var Bengt Svensson Kristianstad FRC, Freddy Malmberg Ljungby MK och Christoffer Gudmundson Kristianstad FRC. De övriga i finalen var Jim Oscarsson Hässleholms MK samt Max Nilsson Eslöv MK och Jimmy Gudmundson från Kristianstad FRC. Den sistnämnde tog vägen via vinster i C- samt B-finalen och fick starta i ytterspår i A-finalen.

Där var han snabbast iväg och kunde från den positionen styra och ställa i heatet. Det blev dock ett minst sagt dramatiskt sista varv då Bengt Svensson i sin Saab kom ikapp. Bilarna gick princip jämsides igenom de tre sista svängarna men till slut var det Gudmundson som var först i mål och då vann hann alltså sin tredje raka final.

– Det här har jag aldrig varit med om tidigare. Jag har kört upp mig till a från c tidigare men aldrig lyckats vinna även den sista finalen då, sa Jimmy som jobbat extra mycket på bilen inför denna tävling.

– Vi fixade till bussningarna i bakaxeln i går. Vi brukar ha startsnabba bilar och idag har det efter en lite trög start fungerat mycket bra. Nu har det blivit sju finaler på tre tävlingar med den här bilen.

Att det var denna bil som skulle användas var inte helt självklart för Jimmy som brukar byta mellan fram- och bakhjulsdrivna bilar.

– Det är roligt att hålla på och bygga bilar och delen i verkstaden. Att köra tävlingar är ett trevligt avbrott och det är kul att komma ut och träffa lite folk, förklarade Jimmy som har kört folkrace i en tolv, tretton säsonger nu.

Annons

– Huvudmålet är alltid att ta sig till festivalen i Vimmerby. Fördelen med folkrace är att om du tappar sugen för stunden är det bara att ta ett litet brejk. Men sen kommer suget tillbaka och man skruvar ihop något nytt projekt och ger sig ut på banorna igen.

– Det har varit en bra dag på banan. Vi har haft soligt och bra väder och mycket åskådare på plats. Under dagen har vi haft ett hundratal startande och till det behövs det mellan sjuttio och åttio funktionärer för att få tävlingen att flyta på så bra som möjligt. Vi är väldigt nöjda och ser fram emot nästa tävlingshelg som är i slutet av juli månad, förklarade Claëson.

bild 1/3
Sebastian Dahl.
Folkracepremiären på Harabackens Motorstadion bjöd på hetta. Startsnabbe Jimmy Gudmundson har kopplat greppet om segern redan på det första varvet i a-finalen.   Foto: Andreas Andersson
Jimmy Gudmundson samlade bucklor.   Foto: Andreas Andersson
Sebastian Dahl.
Folkracepremiären på Harabackens Motorstadion bjöd på hetta. Startsnabbe Jimmy Gudmundson har kopplat greppet om segern redan på det första varvet i a-finalen.   Foto: Andreas Andersson
Andreas Andersson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons