Annons

KIK ger inte upp efter nya nekandet: ”Något annat ligger bakom detta”

Kristianstads IK överklagan nekades av appellationsnämnden och mycket talar nu för att KIK måste ge upp sin plats i hockeyallsvenskan.
Men klubbens ordförande Peter Åfeldt vägrar ge upp och berättade under torsdagskvällen att klubben kommer överklaga beslutet.
– Vi kommer naturligtvis att överklaga till RIN (Riksidrottsnämnden) också. Det här har inte gått rätt till, säger han.
Ishockey/Kristianstad • Publicerad 13 juli 2023
Peter Åfeldt blev förvånad över appellationsnämndens beslut.
Peter Åfeldt blev förvånad över appellationsnämndens beslut.Foto: Sofia Åström

Kristianstads IK skickade in en överklagan till appellationsnämnden efter att licensnämnden nekat klubben elitlicens och därmed degraderat KIK till Hockeyettan.

Med hjälp av en jurist skickade KIK in en 70 sidor lång överklaga som i dag avslogs av appellationsnämnden.

Annons

Kort efter att beskedet landat hos KIK samlade Peter Åfeldt den nya styrelsen och under hela dagen har man haft olika möten om hur klubben nu ska gå till väga.

– Vi anser att vi inte har blivit behandlade på rätt sätt. Jag blev oerhört förvånad över beslutet, säger Peter Åfeldt, när han ringer upp Sporten strax efter klockan 19.00.

I appellationsnämndens beslut kan man läsa sig till att nämnden bara kollat på de handlingar som licensnämnden hade tillgång till och att de nya handlingarna, som KIK skickat in, inte fick tas med i den överklagande domen.

– Vi har svarat på frågor och uppfyllt kraven som appellationsnämnden hade innan vi skickade in, men de har över huvud taget inte ens tittat på det. Det är något annat som ligger bakom det här beslutet, säger Åfeldt.

KIK:s ordförande är relativt fåordig kring dagens beslut, men är tydlig med att KIK kommer att ta ärendet vidare och överklaga till Riksidrottsnämnden.

Om KIK över huvud taget ska få överklaga till Riksidrottsnämnden så måste klubben få ett visst prövningstillstånd vilket i skrivande stund är oklart om klubben får.

– Vi ska träffas på söndag kväll för ett längre möte där vi ska samla styrelse, sportchef och tränare för att se hur vi ska göra framöver. Men vi kommer naturligtvis att överklaga till RIN också. Det här har inte gått rätt till, säger Åfeldt.

Hur ser det ut med kontrakten som är skrivna? Har de slutat att upphöra i och med det här beslutet?

– Enligt regelverket så är det ju så.

Två nämnder har nekat er, vad talar för att en tredje inte ska göra det?

Annons

– Vi skulle aldrig överklaga om vi inte trodde på vår sak. Vi var rätt säkra med vårt ombud förra gången. Det handlar mer om att vi inte blivit behandlade på ett snyggt sätt. Vi har lämnat kapitalgarantier, vår ekonomi är i ordning, men appellationsnämnden har inte varit tillhjälpliga alls här, säger Peter Åfeldt.

Mycket mer ville KIK:s nye ordförande inte uttala sig om i dagsläget. Klubbens möte på söndag kommer bli starkt avgörande till hur klubben kan gå vidare, men det är lätt att konstatera att den nya styrelsen, som tillträdde så sent som den 13 juni, fått en riktig mardrömsstart som styrande i Kristianstads IK.

– Jag lider framför allt med hela föreningen. Det är ett otroligt starkt manskap som tillträtt och på den här lilla tiden har vi gjort så mycket bra. Det är klart att det känns både tröttsamt och surt att det har fått gå till på det här viset och det är ett allvarligt läge för hela klubben. Den är extremt utsatt och pressad och det här handlar inte bara om A-truppen utan om hela föreningen. Men vi får försöka smälta det här lite nu och bryta ihop och bita ihop. På söndag efter mötet kommer jag kunna prata mer om hela situationen, säger Peter Åfeldt.

KIK skickade senare under kvällen ut ett pressmeddelande där man skrev följande efter beskedet från appellationsnämnden:

”Det har varit en jobbig process och väntan för samtliga inblandade främst för anställda, ledare och spelare i Kristianstad IK.Nu startar vi processen med att undersöka möjligheten om ett överklagande till RIN (Riksidrottsnämnden).

Detta gör vi på grund av att vi vet att vi har rätt i sakfrågan och uppfyller de krav som licensnämnden satte på oss att ta fram kapitalgarantier så vi klarar 8% av eget kapital av nettoomsättningen 23/24.

Detta har dock appellationsnämnden ej tagit hänsyn till då de anser att överklagan innehåller nya uppgifter. De har bara sett till det material licensnämnden fått in.”

Per WiderbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons