Annons

Klart: Kb/NSk tv-sänder HIF:s match mot Frölunda: ”Kval som kittlar”

Hässleholms IF jagar en plats i Ettan 2024.
Nu är det klart att Kb/NSk sänder den första kvalmatchen på bortaplan mot Västra Frölunda på söndag.
– Det känns oerhört roligt att vi kan erbjuda våra prenumeranter möjligheten att se matchen från Ruddalen, säger Marika Höghäll, nyhetschef på Kb/NSk i Hässleholm.
Fotboll • Publicerad 31 oktober 2023 • Uppdaterad 1 november 2023
Hässleholms IF kvalspelar mot Västra Frölunda och Kb/NSk tv-sänder matchen från Ruddalen på söndag.
Hässleholms IF kvalspelar mot Västra Frölunda och Kb/NSk tv-sänder matchen från Ruddalen på söndag.Foto: Lasse Ottosson

Efter den sanslösa dramatiken i slutomgången i division 2 Södra Götaland har Hässleholms IF slickat såren och kliver in i kvalet för en plats i Ettan Södra 2024.

På söndag spelar Hässleholms IF mot ex-allsvenska Västra Frölunda IF på Ruddalens konstgräs i västra Göteborg och Kb/NSk är på plats och direktsänder matchen på kristianstadsbladet.se och nsk.se med avspark 13.00.

Annons

– Vi fick ju en sagolikt rafflande avslutning på division 2-serien – och nu får vi följa HIF i ett kval till ettan. Då känns det oerhört roligt att Kb/NSk kan erbjuda våra prenumeranter möjligheten att se matchen från Ruddalen. Inte sedan Vittsjö gick upp i allsvenskan 2011 har vi haft ett fotbollslag från Hässleholms kommun som varit i hetluften på den här nivån, så detta är ett kval som kittlar, säger Marika Höghäll, nyhetschef på Kb/NSk i Hässleholm.

Kval

Västra Frölunda IF–Hässleholms IF

När: Söndag, 13.00.

Var: Ruddalen.

Vad: Kval till Ettan.

Följ matchen: Matchen tv-sänds på kristianstadsbladet.se och nsk.se.

”Vi har sett att det har funnits ett stort intresse bland våra prenumeranter för Supertvåan under hela säsongen. Givetvis skruvas temperaturen upp ytterligare nu när HIF har tagit sig hela vägen till ett kval och allt ska avgöras.”
Marika Höghäll.

Kvalgruppen inleddes redan förra helgen när FBK Karlstad – inför ögonen på HIF-tränaren Burim Rexhepi och hans ledarkollegor – besegrade Västra Frölunda IF med 2–1 och tog täten i kvaltabellen.

– Karlstad hade ganska bra kontroll på det i första halvlek, medan Frölunda var något bättre i andra. Två homogena och bra lag och två lag som båda har offensiv spets, sa Burim Rexhepi efter att ha sett matchen.

Hemmalagets mål gjordes av Ludvig Gran och Armin Fathi, medan Yaqub Finey (utsedd till den västra tvåans bästa mittfältare) reducerade för Frölunda.

Nu fortsätter kvaldramat när Hässleholms IF kliver in i hetluften.

– Både HIF och IFK har varit med i toppen av serien och vi har sett att det har funnits ett stort intresse bland våra prenumeranter för Supertvåan under hela säsongen. Givetvis skruvas temperaturen upp ytterligare nu när HIF har tagit sig hela vägen till ett kval och allt ska avgöras. Det är något speciellt med kvalfotboll – det lyser upp novembermörkret, säger Marika Höghäll.

Hur tror du att det går på söndag och vilka är möjligheterna för HIF att nå Ettan?

– Jag får dra till med klyschan att kval är kval och marginalerna minimala. Men HIF:s defensiv har varit ramstark hela säsongen så jag tror på en uddamålsseger på Ruddalen och fint grönvitt läge till gruppfinalen hemma mot Karlstad. Vi vet ännu inte vilket division 1-lag som står för motståndet i nästa fas, men HIF:s 62 poäng i Supertvåan imponerar. Det finns definitivt kapacitet att gå hela vägen.

Västra Frölunda IF kommer från några tuffare år, men har tio allsvenska säsonger på meritlistan och spelade i högsta serien 1987-89, 1992-95 och 1998-2000.

Bästa året var 1998, när man under tränaren Torbjörn Nilssons ledning, kom femma i allsvenskan och blev Göteborgs bästa lag.

Annons

Efter söndagens match på Ruddalen avslutas kvalgruppen på Österås IP i Hässleholm lördagen den 11 november när Hässleholms IF tar emot FBK Karlstad med avspark 14.00.

Vinnaren i kvalgruppen går vidare till ett nytt kval där man ställs mot lag 13 i division 1 södra (just nu Oskarshamns AIK) i ett dubbelmöte.

Dubbelmötet spelas 18 eller 19/11 (då har HIF hemmamatch om man tar sig dit) och 25 eller 26/11 (bortamatch för HIF). Vinnaren i dubbelmötet spelar i division 1 nästa säsong.

Fakta

Så spelas kvalet

Först möter Hässleholms IF (tvåa i den södra division 2-serien) tvåorna i division 2 västra Götaland och division 2 norra Götaland i en kvalgrupp där alla möter alla (enkelmöte). I den västra serien slutade Västra Frölunda tvåa och i den norra kom FBK Karlstad tvåa.

Kvalgruppen spelas enligt följande:

28/10: FBK Karlstad–Västra Frölunda IF 2–1

5/11, klockan 13.00: Västra Frölunda IF–Hässleholms IF

11/11, klockan 14.00: Hässleholms IF–FBK Karlstad

Vinnaren i kvalgruppen ställs sen mot lag 13 i division 1 södra, dubbelmöte.

Dubbelmötet spelas 18 eller 19/11 (då har HIF hemmamatch om man tar sig hit) och 25 eller 26/11 (bortamatch för HIF).

Vinnaren i dubbelmötet spelar i division 1 nästa säsong.

Patrik PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons