Långa väntan över för Berit, 82: "Känns bra"

Hon fick vänta i fyra månader, men nu har Berit Bergkvist, 82, äntligen fått se favoritlaget Piteå på plats på LF Arena.
– Det känns ganska bra ska jag säga, sade hon inför 1–1-matchen mot Djurgården.
Publicerad 12 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Berit Bergkvist, 82, fick en av de 50 publikplatserna till den damallsvenska matchen mellan Piteå och Djurgården.Foto: Pär Bäckström/TT

Först sköts säsongsstarten upp i drygt två månader. Sedan beslöts att damallsvenskan skulle spelas utan publik. Men efter att fotbollförbundet ändrat riktlinjerna och tillåter 50 åskådare, beslöt Piteå att bjuda in supportrar med årskort.

En av dem som väntat på att få bänka sig på arenan var Berit Bergkvist.

– Jag bestämde mig på en gång. Vi har försökt att se matcher på paddan men det är ju inte som att se det live. Det är ju så mycket nya tjejer som man inte vet hur de ser ut, sade hon i telefon före matchen.

– Det har ju gått så dåligt för dem, men nu ska vi ta Djurgården i kväll.

Mål efter hörnor

Bergkvist fick dock inte som hon ville. Piteå lyckades inte ta säsongens första hemmaseger, trots publikstödet.

I stället var det Djurgården, som inför matchen saknade poäng i bortamatcher, som inledde bäst och hade ett rejält tryck mot Piteås mål. I den 27:e minuten nickade Rachel Blaznalis in 1–0 efter en hörna.

I den andra halvleken var det i stället Piteå som dominerade. I den åttonde hörnan efter paus nickade mittbacken Faith Ikidi Michael in kvitteringen, då matchuret stod på 63 minuter.

Slutdelen av matchen blev svängig, men det blev inga fler mål. Djurgården är kvar på tionde plats i tabellen och Piteå halkade ner till sjunde plats.

Vittsjö hade publik

Förutom Piteå hade Kif Örebro och Vittsjö publik på sina matcher på onsdagskvällen. Kif Örebro bjöd in 43 tjejer som är på klubbens sommarläger till matchen mot Uppsala (2–1), och planerar att bjuda in årskortsinnehavare till kommande matcher. Vittsjö skriver på sin webbplats att man gör ett test i onsdagskvällens match mot Göteborg (som bortalaget vann med 2–0) genom att erbjuda 50 personer med stjärnårskort att se matchen. Enligt Vittsjö har serieföreningen Elitfotboll dam godkänt att damallsvenskan tar in 50 personer på matcherna.