Annons

Mattsson mästare trots missat slutlopp

Sport Trots att Ronny Mattsson inte kunde köra den sista deltävlingen blev han vinnare i sin klass för GT-bilar i historisk racing.
Sport • Publicerad 2 oktober 2015 • Uppdaterad 14 december 2021
Ronnie Matsson bredvid bilen
Ronnie Matsson bredvid bilen

Hässleholms Motorklubb är en förening med många olika sektioner. En av dessa är historisk racing där klubbens Ronny Mattson varit mycket framgångsrik den här säsongen. Han vann sin klass för GT-bilar med tre poäng före Uno Johansson från Hyllinge.– Säkrade segern i nästsista deltävlingen på Mantorp där jag vann bägge racen. Vilket var tur då jag missade sluttävlingen på grund av krångel med växellådan, säger 68-åringen från Arkelstorp utanför Ballingslöv,

I Ronnys klass deltar standardbilar från åren 1966-71 på 1150 till 1300 cc. Mattsson kör en 1970 års Minicooper S (en så kallad hundkoja) på 1293 cc. En bil han tävlat med de 13 sista säsongerna.

Annons

– Hundkojan är väldigt snabb då den har 128 hästar och bara väger 625 kilo. Vid växlingar kommer motorn upp i 8200 varv så efter säsongen är det dags för helrenovering, säger Ronny som berättar att det i klassen finns allt från Honda 850 till Camarobilar.– Det är en rätt så tajt klass där det i år varit 21 bilar som förutom Sverige har kommit från Danmark och Finland.Årets tävlingar har körts på fem banor. Förutom Mantorp och Falkenberg har det körts på Kinnekulle, Karlskoga och Knutstorp.

Försvarar du din titel nästa år?– Ja, de kommer jag att göra. Har en kompis på 71 år som bygger en ny bil så jag som är yngre kan ju knappast sluta, säger Ronny Mattsson.

Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons