Annons

Möregårdh hyllade pappa: "Gör allt för mig"

Det svenska EM-guldet smäller högt för Truls Möregårdh.
Guldmedaljen var den första för honom. Efter att ha bärgat segern gick han ned på ett knä och knöt handen i en gest för att hylla sin pappa.
– Han gör allt för mig och det ska bli kul att få krama om honom nu, säger den svenska fixstjärnan.
Bordtennis • Publicerad 17 september 2023
Truls Möregårdh firar sitt första EM-guld.
Truls Möregårdh firar sitt första EM-guld.Foto: Johan Nilsson/TT
Truls Möregårdh firar med pappa Carl Möregårdh efter gulddramat.
Truls Möregårdh firar med pappa Carl Möregårdh efter gulddramat.Foto: Johan Nilsson/TT

Möregårdh var inför EM Sveriges givne etta och tydliga ansikte utåt. Samma år som han föddes tog Sverige sitt senaste EM-guld. Väntan har varit lång, men värd mödan och nu står han där med EM-bucklan i handen.

– Det verkar som att jag har blivit utsedd att bära den. Det känns helt sjukt! Det börjar sjunka in redan. Jag beskrev för grabbarna hur galet det är att det verkligen hände och att få möta Timo Boll i sådan här match, det känns helt galet, säger han.

Besegrade ikonen

Annons

Tyskland hade vunnit de tre senaste EM-tävlingarna och länge dominerat europeisk pingis. Deras givne ledare hade i år efter år varit den 42-åriga ikonen Timo Boll, som inte vunnit mindre än 20 EM-guld av olika slag.

I ett läge där Sverige ledde med 2–1 i matcher i bäst av fem matcher så var det Boll som stod för motståndet när Möregårdh skulle säkra det historiska svenska guldet.

Möregårdh vann de två första seten, men tysken svarade och det skulle krävas ett femte och avgörande.

– Har man 20 EM-guld är man ganska bra på att vinna sådana här matcher, men jag försökte ta med mig att jag har 5–0 i kvot på honom sedan tidigare, och har vunnit många skiljeset mot honom förut. Om jag bara kunde ligga på och spela bra så skulle jag vinna mot honom.

"Sjuk känsla"

Det bar frukt. Vid ställningen 10–5 unnade sig Möregårdh att blicka upp mot läktaren.

– Det var en helt sjuk känsla. Jag hörde hur mitt namn skreks och tittade upp på läktaren där jag kunde se familj och kompisar. Att dessutom vara här i Malmö, och vi hade chans att ta ett historiskt EM-guld… Det kändes helt overkligt.

Timo Boll missade sin serve. Hela arenan brast ut i jubel. Själv gick Truls ned på knä och knöt näven i en gest som hans pappa Karl brukade göra när Truls var yngre.

– Han gjorde den när han vann mot oss barn. Det var för att retas. Sedan blev det en sak på ett junior-VM och jag har gjort den sedan dess.

Och kanske kan det bli fler segergester av samma modell. För när man vunnit en gång är det lättare att göra det igen, menar Truls.

– Vi är ett fantastiskt landslag. Det är som J-O Waldner har sagt i många intervjuer. Generellt är man ganska hård mot oss, eftersom Sverige varit så framgångsrika tidigare. Men nu är bredden större och sporten svårare på många sätt. Vi förtjänar respekt, för vi tar medalj i varje mästerskap och nu blev det ett guld.

Annons

TT: Första EM-guldet sedan 2002, betydelsen framåt?

– Det är jätteskönt att nå hela vägen. Många har trott på oss de sista gångerna och nu kanske vi kan slappna av på ett annat sätt.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons