Annons

Mutåtalade spelaren: "Ett lån av en vän"

Plötsligt satsades det pengar på att spelaren skulle få ett gult kort i en allsvensk match – några dagar senare fick han 300 000 kronor insatt på sitt konto.
– Jag har tagit ett lån av en vän, säger spelaren, som nu ställs inför rätta misstänkt för mutbrott och spelfusk.
Publicerad 17 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En före detta allsvensk spelare misstänks för att ha tagit emot en muta för att dra på sig ett gult kort under en allsvensk match våren 2019. Arkivbild.
En före detta allsvensk spelare misstänks för att ha tagit emot en muta för att dra på sig ett gult kort under en allsvensk match våren 2019. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

Runt två år efter den allsvenska fotbollsmatchen startar på tisdagen rättegången i tingsrätten. Den tidigare allsvenske spelaren står åtalad för tagande av muta och spelfusk, som kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

– Jag är en fotbollsspelare, jag har aldrig gjort något olagligt i hela mitt liv, säger han i polisförhör.

Annons

Det är första gången som brottet spelfusk ska prövas i en svensk tingsrätt och fallet med den ex-allsvenske spelaren sticker ut historiskt.

– Det finns inget större matchfixningsärende eller med en lika känd idrottsman som honom i Sverige, sade Matts Anrén, polisens utredningsledare, tidigare i år till Expressen.

Våren 2019 fällde spelaren en motståndare och kastade sedan bort bollen. Allt resulterade i ett gult kort – en varning som över 30 spelkonton hade satsat pengar på att spelaren skulle få. I många av fallen hade kontona registrerats under matchdagen.

Onaturligt spelmönster

Ett onaturligt spelmönster som fick spelbolag att dra öronen åt sig och den misstänkta matchfixningshärvan kunde rullas upp.

"Strax efter matchen fick spelaren låna en större mängd pengar av personer som lagt vadhållningsspel på att han skulle få en varning i den matchen", sade kammaråklagare och förundersökningsledare Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption i ett pressmeddelande när åtalet väcktes i början av december.

De två männen som ordnat med lånet – 31 och 34 år gamla – är åtalade för givande av muta och spelfusk. Spelaren själv har ingen förklaring till varför de båda männen och personer i deras närhet helt plötsligt satsat pengar på att han skulle få en varning i den aktuella matchen.

– För mig är det en slump, för jag.... jag är inte inblandad... jag har inte gjort det, säger han.

Spelaren skrev några dagar innan matchen på ett låneavtal om 300 000 kronor – ett par dagar efter det gula kortet hade han pengarna på sitt bankkonto. Han hävdar att det rör sig om ett lån eftersom han var i stort behov av pengar, men även ett lån kan anses vara en muta.

– Att jag har tagit ett gult kort och muta, det.... det kan jag inte stå för, tyvärr, säger spelaren, som spelade för en utländsk klubb när åtalet väcktes.

Avstängd globalt

Nu kan han inte spela fotboll alls. I mitten av februari i år stängde Internationella fotbollsförbundet (Fifa) av honom för idrottsutövande i hela världen. Något som Svenska fotbollförbundet hade begärt sedan man ett par veckor tidigare stängt av honom från idrottsutövning i Sverige medan matchfixningsutredningen pågick.

Annons

I vissa av de misstänkta spelen har elitspelarens gula kort ingått i ett kombinationsspel med en division 3-match, där en medåtalad 34-åring är målvakt i ett av lagen. Målvakten misstänks för att ha tagit emot sammanlagt 44 500 kronor av 31-åringen i samband med sex division 3-matcher under säsongen 2019.

Daniel Kihlström/TT

Fakta: De åtalade

Åtalad för tagande av muta och spelfusk. Drog i en allsvensk fotbollsmatch våren 2019 på sig ett gult kort. Några dagar innan matchen hade han skrivit på ett skuldbrev och ett par dagar efter matchen fick spelaren 300 000 kronor insatt på sitt konto. Flera spelkonton hade satsat pengar på att han skulle få ett gult kort, i vissa fall i kombination med ett resultat på en match i division 3.

En 34-årig man som är åtalad för tagande av muta och spelfusk. Är målvakt i en division 3-klubb och har sammanlagt tagit emot runt 45 000 kronor för att påverka utgången av sex seriematcher under säsongen 2019.

Åtalad för givande av muta och spelfusk. Ska ha betalt ut 300 000 kronor till den ex-allsvenske spelaren – något som åklagaren anser är en muta för att spelaren skulle få gult kort i den allsvenska matchen. Ska vid sex tillfällen ha betalat målvakten för att påverka utgången i sex division 3-matcher under säsongen 2019. Summorna varierar mellan 2 000 och 11 000 kronor – sammanlagt 44 500 kronor. En av matcherna har ingått i ett kombinationsspel med att den allsvenske spelaren skulle få en varning.

Åtalad för givande av muta, alternativt medhjälp till samma brott, och spelfusk. Ska ha mutat den ex-allsvenske spelaren med 300 000 kronor för att ta ett kort alternativt ”med råd och dåd främjat gärningen”, enligt åtalet.

Samtliga nekar till brott.

Källor: Åtalet och förundersökningsprotokollet

Fakta: Spelfusk

Den 1 januari 2019 infördes brottsrubriceringen spelfusk.

Det innebär att "den som otillbörligen vidtar en åtgärd som är ägnad att påverka utgången av ett spel som omfattas av licenskrav enligt denna lag döms för spelfusk."

Straffskalan sträcker sig från böter till två års fängelse.

Om spelfuskbrottet anses vara grovt är straffskalan sex månader till sex års fängelse.

För att ses som ett grovt brott ska det "särskilt beaktas om gärningen ingått i en brottslighet som utövats systematiskt eller i större omfattning eller annars varit av särskilt farlig art."

Källor: Spellagen och Spelinspektionen

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons