Annons

Ny förening skall värna minnena om Råbelövs GP

Sport En helt nystartad förening, ”Grand Prix Museet Råbelöv Kristianstad”, skall garantera att minnena kring 1950-talets GP-tävlingar i Råbelöv inte glöms bort.
Sport • Publicerad 30 mars 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Jonas Bruzelius hoppas på många besökare den 15 juli. Foto: JÖRGEN JOHANSSON/ARKIV
Jonas Bruzelius hoppas på många besökare den 15 juli. Foto: JÖRGEN JOHANSSON/ARKIV

En helt nystartad förening, ”Grand Prix Museet Råbelöv Kristianstad”, skall garantera att minnena kring 1950-talets GP-tävlingar i Råbelöv inte glöms bort.

– Faktum är också att antalet medlemmar ökar hela tiden så något fel på intresset verkar det inte vara, säger Jonas Bruzelius, son till Råbelövsmuseets starke man, Rickard Bruzelius och ordförande i den nya föreningen.

Annons

Av uppenbara skäl har Jonas Bruzelius ärvt intresset inte bara för motorsport utan även för Råbelövsepoken av sin pappa Rickard.

– Själv tycker jag att det är viktigt att vi är rädda om det kulturarvet som finns runt epoken här och det var därför som vi bildade föreningen, förklarar Jonas Bruzelius, som själv bor i Teckomatorp men som är en flitig gäst i Råbelöv.

– Den sammanhållande länken här är ju museet och pappas samlingar men vi har långt gångna planer på en hel del andra aktiviteter.

Jonas Bruzelius berättar att föreningen under trivsamma former skall anordna medlemsmöten och sammankomster för att minnas och jubilera tävlingarna.

– Det är ju betydligt enklare att göra det och exempelvis hålla kontakten med myndigheter och andra om man gör det i föreningsform, säger Jonas Bruzelius vars första arrangemang i sommar blir en nostalgidag den 9 juli.

Tillsammans med en rad organisationer, föreningar och Råbelöfs gods vill man då skapa 50-talsatmosfär kring GP-minnet i Råbelöv.

Det har hållits jubileumslopp och andra sammankomster på Råbelövsbanan även tidigare och en annan av sommarens stora begivenheter lär bli när Aston Martin-klubben förlägger sin träff dit den 12 augusti.

Då är det exakt 60 år sedan som 1956 års GP-tävling avgjordes och bland annat Stirling Moss körde just en bil av det här märket.

– Vi har också hunnit komma ut med vårt första medlemsblad, ”Grand Prix-bladet” där vi hoppas kunna bjuda på en del godbitar, lovar Jonas Bruzelius och pekar bland annat på originalpubliceringen av GP-tävlingarnas starke man, Johan ”Jocke” Lindströms memoarer från tävlingarna.

– De har inte publicerats tidigare någonstans, berättar Bruzelius.

Tomas Gustavsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons