Annons

Nytänt HV71 tog ny bortaseger

HV71 har varit helt under isen på bortaplan under hösten men på lördagskvällen kom säsongens tredje bortaseger när Brynäs besegrades med 5–1.
Ishockey • Publicerad 26 november 2022
HV:s Andy Miele och Måns Lindbäck jublar ett av målen i storsegern borta mot Brynäs.
HV:s Andy Miele och Måns Lindbäck jublar ett av målen i storsegern borta mot Brynäs.Foto: Mats Åstrand/TT

Det har varit långt mellan segrarna och allra mest de på bortaplan för Jönköpingslaget under hösten.

HV71 tog förvisso sin första bortaseger, på straffar mot Malmö, redan i omgång två den 22 september, men sedan dröjde det två månader innan bortasegern nummer två inkasserades i tisdags då HV71 vann med 5–2 borta mot Oskarshamn.

Annons

Men kanske är ett trendbrott på väg för under lördagskvällen tog tabelljumbon säsongens tredje bortaseger när man vann med 5–1 i Gävle.

– Ett första steg framåt, vi får fortsätta och ta nästa och nästa, konstaterar Billins.

"Speciell händelse"

Matchen inleddes med en känslosam hyllningscermoni för bortgångne hockeylegendaren och Brynäsikonen Börje Salming.

– En speciell händelse att få vara med om. Man kände verkligen, genom publikens sång och hyllningar, hur mycket Börje betydde för alla i Gävle, i Sverige och ja i hela hockeyvärlden. Han var speciell, är odödlig och det är fint att se hur såväl landet som hockeyvärlden i stort har kommit samman av det som hänt, summerar HV-backen som spelade säsongen 2020/2021 i Brynäs.

När matchen väl var i gång så var det just Billins som inledde målskyttet (1–0) i slutet av den första perioden. Forwarden Sam Vigneault ökade därefter på gästernas ledning (2–0) med sitt första mål för säsongen i powerplay efter 6.42 av mittenakten.

Och en handfull minuter senare kom sedan HV71:s andra powerplaymål för kvällen när Radan Lenc lyfte upp 3–0 i första krysset bakom Brynäskeepern Tomi Karhunen.

"Luften gick ur oss"

HV71 var överlag hetare i närkamperna, mer strukturerade i spelet och bättre på att utnyttja sina power play än Brynäs den här kvällen medan Gävlelaget hamnade fel i det mesta.

– Alla kämpade hårt. Hjärtat var där, viljan var där, arbetsmoralen var där men vi fick inte det första målet som ger energi utan det gick till HV71. Vi lyckades inte utnyttja våra powerplay, det gjorde HV71 och då gick luften ur oss, konstaterar Brynästränaren Mikko Manner.

I den tredje perioden kom 4–0 för gästerna, typiskt nog efter ännu ett mållöst numerärt överläge för Brynäs, följt av att HV-kaptenen Taylor Matson hoppade in från utvisningsbåset och sekunden senare pricksköt mellan benen på Tomi Karhunen.

Brynäsmålvakten skadade sig i situationen och Anders Lindbäck kom in som ersättare.

Annons

Greg Scott reducerade i slutminuterna, men närmare än så kom inte Gävlelaget som även släppte in ett femte mål gjort av Fredrik Forsberg i tom bur.

– Hyllningen var inget som påverkade oss negativt. Den var bara positivt, slår dock Brynästränaren Manner fast.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons