Annons

Simmare står över OS i protest mot förbundet

Den regerande OS-silvermedaljören på 200 meter fjäril, Madeline Groves, står över OS i Tokyo för att markera mot kulturen inom australisk simning. - Om det hindrar en tjej från att bli tillsagd att gå ner i vikt eller banta, så är det värt det, säger Madeline Groves.
Publicerad 11 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Australiska Madeline Groves hoppar av OS-kvaltävlingarna. Arkivbild.
Australiska Madeline Groves hoppar av OS-kvaltävlingarna. Arkivbild.Foto: Michael Sohn

Madeline Groves hoppade i veckan av de australiska OS-uttagningarna i protest mot vad hon kallar "pervon och de som fjäskar för dem" som utnyttjar, skämmer ut och för unga kvinnor bakom ljuset.

Efter avhoppet, som tagit över det mesta av mediebevakningen kring uttagningarna, utvecklar hon sitt resonemang.

Annons

– Mitt beslut kommer delvis eftersom det pågår en pandemi, men det är främst kulminationen efter att i åratal bevittna och leva i en kultur som förlitar sig på att människor ignorerar dåliga beteenden.

– Jag behöver en paus. Om att jag startar det här samtalet kan rädda en enda flicka från att bli tillsagd att gå ner i vikt eller banta, så är det värt att missa OS, säger hon.

"Ingen plats för sådant"

Det australiska simförbundet (SA) har tidigare mottagit klagomål om sexuella övergrepp och mobbning och enligt ordföranden, Kieran Perkins, är Groves uppgifter väldigt oroande.

– Vi har tyvärr ännu inte haft möjlighet att ha ett direkt samtal med henne för att ta reda på vad hennes oro bygger på eller vilka som är inblandade så vi kan undersöka saken och ta itu med det, säger Perkins till TV-kanalen ABC.

Den australiska olympiska kommitténs ordförande, John Coates, säger att man blivit försäkrade om att SA undersöker saken.

– Det finns ingen plats för sådant som lyfts upp här inom australisk idrott, säger han.

Haft problem förut

Australiens simförbund ha tidigare skakats av skandaler. 2015 upptäcktes att SA inte hade kontrollerat en tränare som tidigare anklagats för sexuella övergrepp mot barn, och gav honom en högt uppsatt position. Dessutom misslyckades man med att göra en intern utredning om anklagelser mot en annan tränare.

2013 visade en beroende utredning kring Australiens prestationer under OS 2012 att det dåliga ledarskapet hade skapat en "kulturellt giftig" miljö där mobbning, alkohol- och drogmissbruk fick fortsätta okontrollerat.

Linnéa Engholm/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons