Annons

Stoffe kom snabbt tillbaka

Sport • Publicerad 25 april 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Stoffe Nilsson och Esmeralda Gyllenswärd var överlägsna i Silverkongen och var en minut före närmaste konkurrent. Foto: Jonny Nilsson/Arkiv
Stoffe Nilsson och Esmeralda Gyllenswärd var överlägsna i Silverkongen och var en minut före närmaste konkurrent. Foto: Jonny Nilsson/Arkiv

Vinslövsbon Stoffe Nilsson fick ingen bra start på rallyåret då han fick bryta i Simrishamnsmixen.

Där han för övrigt körde sin nya Subaru som han körde under den mesta delen av fjolårssäsongen.

Annons

– Vi fick haveri på en drivaxel, berättar Stoffe som inte hann med om att få bilen klar till Silverkongen.

– Efter tävlingen började bilen ryka baktill. Vi vågade därför inte köra med den utan kommer att göra en motorrenovering.

Så HLMK-föraren bestämde i torsdags att han skulle damma av sin gamla Subaru Impreza till lördagens Silverkongen.

Som är en sammanslagning av Kristianstads MK:s Kong Christian Race och Älmhults MK:s Silverratten. Tävlingen hette i fjol Rally över gränsen men har bytt namn till i år.

– Det är ett riktigt långt rally där de åtta sträckorna kördes på småvägar i norra Skåne och södra Småland. Det var start klockan tio på förmiddagen och vi var inte i mål i Kristianstad förrän halv sju på kvällen, säger Stoffe som berättar att det var minst sagt dramatiska väderförhållanden.

– På en sträcka i trakten av Glimåkra snöade det så det blev vitt på vägen. Då man inte hade några vinterdäck så blev det snorhalt.

– Vilket knappast gjorde det lättare då vägarna var smala och väldigt krokiga.

Trots att Stoffe fick ställa upp med sin gamla bil hade han inga problem att vinna rallyt som hade ett startfält omfattande hela 400 ekipage.

– Jag tog hem samtliga åtta sträckor och vann rallyt med en marginal på en minut.

– Inga problem att köra med den gamla bilen. Den har stått i bilhallen och är optimerad. Det var egentligen bara att sätta sig in och köra.

Annons

Tvåa i Silverkongen kom Robert Scholander, Eksjö, i en Mitsubishi medan Mattis Olsson, Gullabo, kom trea i en Toyota Corolla.

Nästa deltävling i SSRC skulle varit Midsommardansen i Ljungby den 14 maj. Men den tävlingen har blivit inställd men Stoffe blir för den sakens skull inte utan tävling.

– Nej, man har lagt till en SSRC-tävling i South Swedish Rally som heter Sydrallyt.

Enda problemet är att den tävlingen går 7 maj vilket gör att det inte blir någon Stoffe i Hässleholms GP veckan före.

– Det tar en vecka att bygga om bilen från asfaltsrally till grusrally vilket gör att det bli för kort om tid.

– Känns lite konstigt att inte vara med på Garnisonen då jag kört där under de flesta av mina år som rallyförare.

Det blev även några lokala pallplaster i rallyt. Martin Tallberg, Hässleholms MK, var tvåa i Grupp H, division 3 för A, B-förare. Samma placering hade Osbys Kim Nilsson med sin Volvo 940 i R1b för A-förare.

Vinslövsbröderna Jesper och Hampus Larsson, som kör för Kristianstad, kom bägge på andra plats i R1a för A-förare respektive R1a för B.-förare. I app K 1966-75 blev HLMK:s Jan Grip trea i en Saab V4.

Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons