Annons

Sverige till EM-final – Möregårdh hjälte

Med 14 EM-guld har Sverige tagit flest av alla.
Efter att ha vänt semin mot Frankrike till 3–1-seger har man ett gyllene läge att nu nummer 15 på hemmaplan i Malmö.
Truls Möregårdh blev hjälte efter en dramatisk vändning.
Bordtennis • Publicerad 16 september 2023
Truls Möregårdh jublar efter att ha fört Sverige till final i lag-EM i Malmö.
Truls Möregårdh jublar efter att ha fört Sverige till final i lag-EM i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Semifinalen drog igång med tungviktsmötet mellan den stora svenska stjärnan, Eslövssonen Truls Möregårdh, och 17-årige franske supertalangen Felix Lebrun, som inte förlorat en enda match tidigare under EM-tävlingen.

Truls hade hemmapubliken i ryggen men inte mycket att sätta emot.

Annons

Felix Lebrun fyllde 17 år bara häromdagen och har inom loppet av två år klättrat från att vara utanför topp 1 000 på rankingen till 15:e plats, bara tre hack under svensken.

Uppförsbacke

När Lebrun vann både första och andra set stod det klart att både Möregårdh och Sverige hade en rejäl uppförsbacke framför sig.

Vid ställningen 4–1 till Lebrun i tredje set tog Möregårdh en timeout för att snacka ihop sig med förbundskapten Jörgen Persson.

Frågan var om Persson, som var med 2011 när Sverige senast spelade EM-final, kunde väcka liv i den svenska stjärnan.

Svaret skulle bli nej.

Fransmannen vann den så viktiga prestigematchen i tre raka set.

Givet resultatet i den första matchen låg pressen på Sverige och Mattias Falck, som var mer eller mindre piskad att vinna mot Felix 20-åriga bror Alexis.

Hoppet tändes

Falck, som helt bänkats i kvartsfinalen, tappade första set mot storebror Lebrun men spelade upp sig i andra och nytt svenskt hopp tändes. Trots underläge med både 1-0 och 2-1 i set tvingade Falck fram ett femte set och väl där smashade svensken hem match 2.

Kvartsfinalhjälten Kristian Karlsson, som dagen innan vänt ett till synes hopplöst läge till seger, ställdes i match 3 mot Jules Rolland och visade sig på nytt på styva linan. 37:e-rankade Karlsson vann i tre raka set och nu gällde nya giv. Sverige var bara en match från sin första EM-final på 12 år.

– Det var kanske min bästa match i turneringen, sa en glad Karlsson till SVT och tillade:

Annons

– 2–1 i en semifinal mot Frankrike. Nu kör vi.

Uppdraget att ”köra” Sverige finalplatsen ålades fixstjärnan Truls Mölegårdh, som nu ställdes mot Alexis Lebrun. Lebrunbröderna såg först ut att utvecklas till Möregårdhs Nemesis. Den svenske stjärnan fick ingenting att stämma i de första två seten men reste sig och tvingade fram ett femte och avgörande.

"En spelare jag ska slå"

Han hade gett sig ett gyllene läge att säkra finalplatsen och inför en publik i extas smashade han Sverige till EM-final.

– De första två seten var jag chanslös, och grubblade på en lösning. Till slut hittade jag den, säger Möregårdh och tillägger:

– Alexis är en spelare jag ska slå och jag ville inte göra mina lagkompisar besvikna.

I söndagens guldmatch väntar Tyskland och den levande legenden Timo Boll, som i sitt sista mästerskap hoppas ta hem sin 21:a europeiska titel.

Tyskland har vunnit tre raka lag-EM. Vägen till årets final gick via Portugal i semin.

Sverige har med sina 14 EM-guld vunnit flest genom tiderna. Men har inte dragit det längsta strået sedan 2002, och en tid då Jörgen Persson var en av de viktiga kuggarna. Han hade varit i laget om inte en skada satt stopp. Nu leder han blågult som förbundskapten.

– Det betyder oerhört mycket för svensk pingis. Vår målsättning var att ta oss till final. Det är små marginaler och vi var oerhört nära att åka ut i kvartsfinalen. Nu får vi möta ett Tyskland som dominerat Europa de senaste åren på hemmaplan i Sverige. Bättre kan det inte bli, säger Persson.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons