Annons

Shiffrin medaljlös efter nytt misslyckande

Sverige åkte ut direkt i åttondelsfinalen mot Tyskland i den alpina lagtävlingen efter tre raka uråkningar.
Österrike vann – och USA:s storstjärna Mikaela Shiffrin missade ännu en medalj.
Alpint • Publicerad 20 februari 2022
Mattias Rönngren (höger) var en av tre svenskar som körde ur i lagtävlingen i parallellslalom. Motståndaren Linus Strasser tog sig i mål.
Mattias Rönngren (höger) var en av tre svenskar som körde ur i lagtävlingen i parallellslalom. Motståndaren Linus Strasser tog sig i mål.Foto: Luca Bruno/AP/TT

En dag senare än planerat kunde den alpina lagtävlingen till slut dra i gång, efter att ha stoppats i går på grund av hårda vindar.

För den amerikanska storstjärnan Mikaela Shiffrin, som har haft ett tufft OS och misslyckats i samtliga grenar, var det sista chansen att ta medalj – men det ville sig inte den här gången heller. USA förlorade bronsmatchen mot Norge, bland annat efter att Shiffrin förlorat sitt sista heat mot Norges Thea Louise Stjernesund.

Annons

Vann gjorde Österrike efter att ha besegrat Tyskland i finalen.

Svenskt fiasko

Det svenska laget ställdes mot silvermedaljörerna Tyskland redan i den första omgången, där det blev magplask för de svenska åkarna i tre av de fyra heaten.

Sveriges OS-guldmedaljör i storslalom, Sara Hector, valde att stå över tävlingen. I stället var det ett i dessa sammanhang oerfaret svenskt lag som stod på startlinjen.

Först ut var Hanna Aronsson Elfman mot Tysklands Emma Aicher. Svenskan fick åka i den snabbare blå banan, men hamnade snabbt efter, fastnade sedan i en port och åkte ur.

– Jag körde i luckan i starten, sedan blev jag nog stressad och gick för rakt på käpparna, förklarar hon för TT.

Körde sönder skidan

I det andra heatet ställdes Mattias Rönngren mot Alexander Schmid, den här gången i den långsammare röda banan. Svensken satsade, men körde sönder skidan och åkte även han ur.

– Stålkanten har lossnat helt från skidan. Det är trist att jag inte fick en riktig chans i dag, säger Rönngren och visar upp den trasiga skidan.

Hilma Lövblom hade redan på pappret en tuff uppgift mot Lena Dürr, men inte heller hon lyckades gå i mål.

– Det går ju fort det här och vi försökte bara ladda på max och ville verkligen gå för medalj i dag. Då kan sådant här hända, men det är tråkigt, säger hon.

Kristoffer Jakobsen fixade till slut en svensk tröstseger genom att vinna det avslutade heatet mot Linus Strasser med ett av de snabbaste åken på herrsidan.

– Jag tror att jag hade haft en bra dag i dag, så det är tråkigt att jag inte fick försöka fler gånger, säger Jakobsen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons