Annons

Uefa öppnar för ryska ungdomslag

Ryska fotbollsungdomar ska inte behöva lida för vad landets vuxna ägnar sig åt för galenskaper.
Därför öppnar Uefa för att släppa in ryska ungdomslag i europeiska turneringar.
Fotboll • Publicerad 26 september 2023
Uefa öppnar för att ryska ungdomslag ska få delta i förbundet turneringar. Arkivbild.
Uefa öppnar för att ryska ungdomslag ska få delta i förbundet turneringar. Arkivbild.Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Europeiska fotbollsförbundets avsikt är att redan den här säsongen låta ryska pojk- och flicklag delta i redan lottade turneringar. I ett pressmeddelande från högkvarteret i Nyon, Schweiz, skriver Uefa:

"Det är särskilt plågsamt att, på grund av den bestående konflikten, en generation av minderåriga berövas sin rätt att tävla i internationell fotboll"

Annons

Rysk lag har varit portade från all medverkan i tävlingar i Uefas regi sedan Ryssland inledde invasionskriget i Ukraina i februari 2022.

Reservationer kommer att kvarstå. Alla matcher med ryska ungdomslag inblandade ska spelas utan ryska flaggor, nationalsång och får inte äga rum på rysk mark.

Uefa slår också fast att ryska lag på seniornivå får stå kvar ute i kylan så länge kriget pågår.

"Samtidigt upprepade den verkställande kommittén sitt fördömande av Rysslands illegala krig och bekräftade att avstängningen av alla andra lag i Ryssland (klubbar och landslag) kommer att förbli i kraft fram till slutet av konflikten i Ukraina", skriver det europeiska fotbollsförbundet.

I vilken utsträckning ryska ungdomslag välkomnas återstår att se. Ryska medborgare behöver visum för att släppas in flera nationer i Europa.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons