Annons

USA nobbas – får inga medaljer i Peking

Idrottens skiljedomstol Cas går emot USA:s krav.
Konståkningslaget får inte ta emot sina silvermedaljer i Peking.
Konståkning • Publicerad 19 februari 2022
Kamila Valieva bröt ihop efter den individuella tävlingen där hon misslyckades och slutade fyra.
Kamila Valieva bröt ihop efter den individuella tävlingen där hon misslyckades och slutade fyra.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

USA ville få sina silvermedaljer vid en ceremoni i Peking innan OS avslutas på söndagen. Landets konståkningsförbund överklagade IOK:s beslut att inte arrangera en prisutdelning på plats till Idrottens skiljedomstol, Cas.

"En medaljceremoni i OS kan inte göras någon annanstans och de borde få fira inför hela världen innan de lämnar Peking", säger Ramsey Baker, vd för USA:s konståkningsförbund, i ett uttalande.

Annons

Men Cas går på IOK:s linje. Det blir ingen prisutdelning. Cas har inte publicerat någon motivation till sitt beslut.

Skälet till att Internationella olympiska kommittén (IOK) skjutit på medaljceremonin till efter OS är osäkerheten kring den ryska storstjärnan Kamila Valieva som testat positivt för en förbjuden hjärtmedicin men ändå tilläts tävla vidare i OS. IOK vill inte dela ut medaljer som sedan ska tas tillbaka om Valieva fälls.

Ryssland vann lagtävlingen, före USA och Japan.

Vid ett möte tidigare i veckan med IOK erbjöd ordföranden Thomas Bach amerikanerna att få olympiska facklor i väntan på att dopningsfallet med Valieva lösts, vilket kan ta månader eller till och med år.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons