Annons

Vägrar se sig som favorit – trots superfacit

Sverige har slagit Frankrike i två raka semifinaler, vann EM-guld i fjol, har vunnit 13 raka mästerskapsmatcher och drar fördel av hemmapublikens stöd i VM-semifinalen.
Förbundskapten Glenn Solbergs favorit till segern är:
– Jag vill säga att Frankrike är favorit, även om vi är på hemmaplan.
Handboll • Publicerad 26 januari 2023
Förbundskapten Glenn Solberg.
Förbundskapten Glenn Solberg.Foto: Caisa Rasmussen/TT

Redan på uppladdningslägret inför handbolls-VM fick Glenn Solberg frågan om vilka han ser som favoriter till guldet.

Norrmannen räknade upp Frankrike, Spanien och Danmark, men ville inte ranka sitt Sverige på samma nivå av favoritskap med motiveringen att Blågult inte har varit en stormakt över en längre tid.

Annons

Dagen före VM-semifinalen har Solberg inte ändrat ståndpunkt.

Trots att Sverige nu har vunnit 13 raka mästerskapsmatcher.

Och trots att statistiken visar att Glenn Solbergs Sverige – under åren 2021–2023 – är på precis samma nivå som övriga semifinalister.

– Vi har ju snackat om Frankrike, Spanien och Danmark sedan vi startade i januari och det är de tre lagen som är i semifinal igen, säger han.

– Jag är inte enig i det (att Sverige har etablerat sig på de andras nivå). De lagen vi möter har varit där i 10, 15, 20 år och vi har varit där i tre.

TT: Så vi måste vänta i sju år?

– Ja, i vart fall...

Fransk erfarenhet

Därför bollar också Glenn Solberg över favoritskapet till "Les bleus" inför fredagskvällens batalj i Tele2 arena.

– Med den erfarenhet Frankrike har från de här matcherna, och det som de har presterat de senaste 10-15 åren, vill jag säga att de är favoriter. Även om vi är på hemmaplan.

– Det är säkert många som menar något annat. Men ser man på laget och vad de har uppnått, jämfört med vad vi har uppnått, så är de favoriter.

Annons

När Glenn Solberg tog över som förbundskapten hade Frankrike radat upp viktiga segrar mot Sverige, som med norrmannen vid rodret har vunnit semifinalerna både i VM 2021 och EM 2022.

– Det är ett år sedan sist så jag tror att de är mer revanschsugna än att de tänker att de är rädda för att möta Sverige. Så jag tror inte att de är rädda för oss, men vi är inte heller rädda för någon motståndare. Men vi har respekt för Frankrike som lag och för det som de har presterat i en lång rad år.

Hyllar Claar

50-åringen från Drammen får klara sig utan sin spelmotor Jim Gottfridsson och har inga planer på att låta skåningen ta plats på bänken, trots hans normalt stora roll vid timeouter och taktiksnack.

Och på planen känner sig Solberg trygg med att Felix Claar tar plats i startsjuan i stället för skåningen.

– Claar har varit bra för oss hela tiden. Även om ni har skrivit mycket om "Gotte" så har väl han (Claar) spelat 15 minuter i varje halvlek nu också och det har han gjort väldigt bra.

– Det är en fantastisk handbollsspelare som bara kommer utveckla sig och bli bättre och bättre. Han är född så sent som –97.

Fakta: Resultat i mästerskap 2021–2023

Under Glenn Solbergs tid som förbundskapten har Sverige tillsammans med Danmark, Frankrike och Spanien dominerat handbollsvärlden på herrsidan.

Kvartetten har tagit samtliga medaljer i VM, EM och OS och historien kommer upprepa sig även i detta VM.

Statistik lag för lag under åren 2021–2023:

+ Sverige

Matcher: 24 segrar, 3 oavgjorda, 4 förluster (vinstprocent 82,3).

Placeringar: VM-silver, OS-kvartsfinal, EM-guld.

+ Frankrike

Matcher: 27 segrar, 6 förluster (vinstprocent 81,8).

Placeringar: VM-fyra, OS-guld, EM-fyra.

+ Danmark

Matcher: 28 segrar, 1 oavgjord, 4 förluster (vinstprocent 86,4).

Placeringar: VM-guld, OS-silver, EM-brons.

+ Spanien

Matcher: 26 segrar, 1 oavgjord, 6 förluster (vinstprocent 80,3).

Placeringar: VM-brons, OS-brons, EM-silver.

Fotnot: I utslagsmatcher har resultatet efter förlängning/straffar räknats i de fall matcherna varit oavgjorda vid full tid.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons