Annons

von Eckermann tvåa i Dohas grand prix

Nybliven världstvåa och under Global Champions Tour i Doha har han visat varför.
Henrik von Eckermann följde upp fredagens seger i 1,50-hoppningen genom att bli tvåa i den penningstinna grand prix-tävlingen.
"Man vill gärna vinna men oavsett så var han fantastisk i dag", säger von Eckermann om sin häst King Edward.
Ridsport • Publicerad 5 mars 2022
Henrik von Eckermann och hästen King Edward blev tvåa i Dohas grand prix på lördagen. Arkivbild.
Henrik von Eckermann och hästen King Edward blev tvåa i Dohas grand prix på lördagen. Arkivbild.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Två svenska ryttare toppar hästhoppningens senaste världsrankning. Men under veckans tävlingar i Qatar har världsettan Peder Fredricson fått spela andrafiolen bakom världstvåan Henrik von Eckermann.

På fredagen vann von Eckermann 1,50-hoppningen med hästen Glamour Girl. Och under lördagen var han på vippen att också ta hem den prestigefyllda grand prix-tävlingen.

Annons

Ekipaget von Eckermann/King Edward var ett av åtta felfria, och i omhoppningen tog de en ledning som såg ut att hålla hela vägen. Men sist ut var Ludger Beerbaum – tysken som sedan början av året anklagats för otillåtna träningsmetoder på sina hästar – och den fyrfaldige OS-guldmedaljören var starkast för dagen. På hästen Mila knep han segern, 56 hundradelar före von Eckermann.

Fegade lite

"Det har varit några klasser innan där jag varit snabbast men haft ett nedslag så nu tänkte jag att jag ska inte riska allt för mycket, och är man minsta lilla försiktig så vinner man inte", säger Henrik von Eckermann till Svenska ridsportförbundets hemsida.

Att det inte blev seger var bara ryttarens fel den här dagen, betonar von Eckermann.

"I dag var han sitt allra bästa, hoppade igenom med hela kroppen och var helt avspänd. Han är helt fantastisk, jag säger det igen och igen, men det är han verkligen. Det är bara jag själv som skulle gjort det lite bättre".

I och med segern fick Beerbaum också säsongens första direktbiljett till superfinalen i Prag som avslutar Global Champions Tour-säsongen i november.

Svensk lagseger

Henrik von Eckermann kan ändå glädja sig åt att andraplatsen gav en prischeck på 75 000 euro, motsvarande drygt 800 000 kronor.

Trea blev nederländaren Jur Vrieling på Long John Silver. Malin Baryard Johnson på Indiana blev nia med fyra fel och Peder Fredricson på Hansson blev 22:a efter att ha rivit två hinder.

I lagtävlingen gick det desto bättre för Baryard Johnson och Fredricson, vars lag Stockholm Hearts tog hem segern tillsammans med belgaren Olivier Philippaerts.

– Det är en lång säsong framför oss, men vi är så klart superglada för den här starten, sade Malin Baryard Johnsson till arrangören, skriver Svenska ridsportförbundet.

Fakta: Årets deltävlingar i GCT

3–5 mars: Doha.

14–16 april: Miami Beach.

28 april–1 maj: Mexico City.

13–15 maj: Madrid.

19–21 maj: Ramatuelle/Saint-Tropez.

25–29 maj: Hamburg.

2–4 juni: Cannes.

17–19 juni: Stockholm.

24–26 juni: Paris.

30 juni–2 juli: Monaco.

22–24 juli: Berlin.

19–21 augusti: London.

26–28 augusti: Valkenswaard.

1–4 september: Rom.

23–25 september: New York.

20–22 oktober: Riyadh.

17–20 november: Prag.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons