Annons

Ni sänker kvaliteten på samhällsdebatten

Slutreplik från Jesper Ahlin Marceta angående Arkitekturupproret.
Arkitektur • Publicerad 22 april 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arkitekturupproret förstör förutsättningarna för en sund och fruktbar debatt.
Arkitekturupproret förstör förutsättningarna för en sund och fruktbar debatt.Foto: Janerik Henriksson/TT

Som jag skrev i min debattartikel förstör Arkitekturupproret förutsättningarna för en sund och fruktbar debatt. I sin replik demonstrerar föreningens ordförande Sigvald Freylander att det stämmer.

Tidningen Arkitekten har avslöjat att Freylander använder trollkonton i sociala medier för att hetsa upp stämningen mot arkitekter (25/3 2019). Michael Diamant, medlem i föreningen, kommenterade då: ”Det kanske inte är så snyggt, men ni arkitekter lyssnade inte på oss innan. Nu gör ni det.”

Annons

I sin replik till mig kallar Freylander journalisten som gjorde avslöjandet för en ”förvirrad föredettingmurvel” och påstår att denne har fabricerat historien. Det är en grov anklagelse.

”Freylanders replik ror hem den poäng jag ville få fram i min artikel: Arkitekturupproret sänker kvaliteten på samhällsdebatten.”

Freylander delger också läsarna sina fantasier om ett ”etablissemang” och spekulerar i att arkitekter har ”uppfattat sig själva som immuna mot all form av kritik”. En typiskt populistisk inbillning.

Slutligen skriver Freylander att Arkitekturupprorets budskap ”skrämmer uppenbarligen skiten ur arkitekter”. Det tror jag inte. Däremot kan det skrämma arkitekter när Freylander postar bilder på deras hem från trollkonton i sociala medier.

Freylanders replik ror hem den poäng jag ville få fram i min artikel: Arkitekturupproret sänker kvaliteten på samhällsdebatten. Föreningens medlemmar borde inte låta sig representeras av Freylander, utan rösta bort honom vid nästa årsmöte.

Jesper Ahlin Marceta, skribent och fotograf

Annons
Annons
Annons
Annons